SINIŠA MALI JE UPRAVO OBJAVIO FENOMENALNU VEST, A TIČE SE VINARA U SRBIJI: Imaju 8,9 miliona razloga za radost
Tačno toliko koliko su tražili je u budžetu za 2020, Foto: News1/Zorana Jevtić

ulaganje

SINIŠA MALI JE UPRAVO OBJAVIO FENOMENALNU VEST, A TIČE SE VINARA U SRBIJI: Imaju 8,9 miliona razloga za radost

Inicijativu za osnivanje tog uduženja dao je, kako ističe, predsednik Srbije

Objavljeno: 08:16h

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je država za razvoj vinogradarstva u 2020. godini izdvojila 8,9 miliona evra što je tri puta više nego protekle godine.

"Vizije i ideje vinara biće usvojene u narednih par nedelja u Strategiji razvoja vinarstva i vinogoradarstva Srbije do 2030 i to je pravi način da se definišu ciljevi i putkaz kako bi ova industija rasla i postala brend Srbije", rekao je Mali sinoć na svečanosti povodom Svetog Trifuna, dana vinogradara, a na kojoj su proglašeni pobednici u osam katerogijra birani između 295 uzoraka 110 vinarija.

Mali je rekao da su vinari na sastanku kome je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naveli da im za promociju, zasade i subvenciju treba 8,9 miliona evra.

"Tačno toliko koliko su tražili je u budžetu za 2020, a to je tri puta više nego prošle godine. Mali korak, koji je pokazatelj koliko smo spremni da promenimo u ovoj industriji da vinska industrija i vino postanu brend Srbije", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, želja je da imamo razlednice vinograda ne samo iz Toskane i Francuske već iz Smedereva, Jagodine, Fruške gore, Vranja i drugih delova Srbije koji su postali ili će postati još prepoznatljiviji po vinu.

Inicijativu za osnivanje tog uduženja dao je, kako ističe, predsednik Srbije.

Uveren sam da predsednik nije u Minhenu da bi bio ovde i probao svako vino u želji da što pre ova indstrija što bolje narpeduje, rekao je Mali.

Na svečanosti "Sveti Trifun na Savskom Vencu" u kući Kralja Petra I predsednik Saveza Božidar Aleksandrović rekao je za Tanjug da je vino u Srbiji na zavidnom nivou i dodao da će kvalitet rasti povećanjem broja zasada.

"Cilj organizatora svečanosti je da se vidi gde se danas nalazi kvalitet srpskog vina, jer je pred nama 10 godina intenzivnog razvoja gde je predviđeno podizanje na hiljada hektara vinograda i investiranje u opremanje vinarija, razvoj vinskog turizma, promociju vinskih regija i srpskih vina u zemlji i inostranstvu", rekao je Aleksandrović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.