DA LI ĆE BENZIN U SRBIJI POSKUPETI POSLE VOJNIH AKCIJA U IRANU? Srpski stručnjak ima JASAN ODGOVOR!
Cene nafte su porasle, a indeksi berzi u Aziji danas opali pošto je Iran ispalio rakete na američke baze, Foto: Profimedia

dilema

DA LI ĆE BENZIN U SRBIJI POSKUPETI POSLE VOJNIH AKCIJA U IRANU? Srpski stručnjak ima JASAN ODGOVOR!

Srbija je ozbiljno uvozno zavisna zemlja i sva ta dešavanja će se reflektovati na našu zemlju

Objavljeno: 10:06h

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović navodi za RTS da ništa ne ukazuje na dramatičan skok cene nafte u narednom periodu. Mićović je naveo da se skok cena nafte na svetskim berzama neće dramatično odraziti na naše tržište.

"Srbija je ozbiljno uvozno zavisna zemlja i sva ta dešavanja će se reflektovati na našu zemlju. Međutim, prerano je govoriti o bilo kakvoj reakciji što se cena tiče. Ključna stvar je da Srbija ima dovoljno nafte, da država ima dovoljno rezervi", objašnjava Mićović.

Međutim, dodaje, ova situacija podseća na činjenicu da Srbija nema dovoljno nafte u državnim rezervama koje mogu u dužem vremenskom periodu da obezbede stabilnost.

"Naravno da niko nema toliko nafte da može mesecima da se izoluje od svetskog tržišta, ali ipak bi država trebalo da formira rezerve koje će negde odgovarati nivou 61 dan prosečne neto potrošnje u prethodnoj godini. To su standardi Evropske unije. Srbija je na putu da to formira", navodi Mićović.

Kako kaže, tržište nafte je složeno i na njega utiče niz faktora.

"Kada su ekonomski parametri u pitanju onda se dosta toga može predvideti, međutim ovakve tenzije koje su se pojavile su nešto što ne možemo predvideti", navodi Mićović.

Kako kaže, za sada su predviđanja da neće nedostajati nafte na svetskom tržištu.

"Amerika je već postavila niz barijera za plasman iranske nafte na svetsko tržište i to je nešto što postoji, što Iran zaobilazi, postoje zemlje koje te prepreke ignorišu - pretnje sankcijama, tako da se Iranska nafta sada plasira na tržište. Najveći problem može da nastane ako bude presečen svaki način dopremanja iranske nafte na svetsko tržište, zatim regionalne nafte iračkoj, kuvatskoj i ako Iran bude stvarao problem pri transportu. Onda će dopremanje velike količine nafte biti problematično", objašnjava Mićović.

Cene nafte su porasle, a indeksi berzi u Aziji danas opali pošto je Iran ispalio rakete na američke baze u Iraku u znak odmazde za ubistvo iranskog generala.

Sirova nafta tipa "Brent", kao i američka nafta referentna za međunarodne cene, porasle su više od tri dolara po barelu, ali se cena potom povukla.

Indeks Tokijske berze je opao za gotovo dva odsto, ali su nadoknađeni neki gubici, dok je indeks u Hong Kongu opao za jedan odsto. Tržišta Šangaja, Australije i jugoistočne Azije takođe su se povukla.

"Izgleda da investitori spremaju cene za sveukupni rat", rekao je Đingi Pan iz finansijske sutanove IG u izveštaju.

Finansijska tržišta od prošle nedelje su u atmosferi na korak od mogućeg američko-iranskog rata i prekida isporuka nafte zbog ubistva generala Kasima Sulejmanija.

BONUS VIDEO:

PROBALI SMO DA PREVARIMO POLIGRAF: Evo kako smo se proveli

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.