SMILJA JE MESEČNO DAVALA 9.000 DINARA ZA CIGARETE! Kad je prestala da puši, otkrila je ŠTA SE ZAPRAVO DESILO
Kad je prestala da puši, otkrila je ŠTA SE ZAPRAVO DESILO, Foto: News1, Jelena Vučetić

POSKUPLJUJU OPET!

SMILJA JE MESEČNO DAVALA 9.000 DINARA ZA CIGARETE! Kad je prestala da puši, otkrila je ŠTA SE ZAPRAVO DESILO

Odlučila je da svakog dana sebi kupi ono što najviše voli

Objavljeno:

Pušače sigurno nije obradovala vest da će od 1. januara cigarete poskupeti za 10 dinara po paklici, jer novac koji na mesečnom ili čak godišnjem nivou ode na cigarete uopšte nije zanemarljiv. Primera radi, ako neko svakog dana kupi paklu cigareta, mesečno će morati da izdvoji u proseku između 8.000 i 9.000 dinara, dok za godinu dana ta suma dostiže vrtoglavu cifru od oko 100.000 dinara.

To svakako mogu da potvrde i nekadašnji pušači koji su novac namenjen za cigarete izdvajali sa strane ili ga trošili na neke druge stvari.

Smilja Ivetić (36) je jedna od njih.

Ostavila je cigarete pre pet godina. Do tada, pušila je paklu dnevno 10 godina. Ušteda u novcu je bila tolika da joj se činilo kao da joj neko doslovno "stavlja novac u novčanik".

- Kada sam ostavila cigarete, primećivala sam svakog dana kako mi ostaje novca u novčaniku. Kada si pušač, jednostavno se navikneš da svako jutro kada kreneš na posao uzmeš šta ti treba na trafici, između ostalog i paklu cigara, i kada više nemaš taj trošak, shvatiš da ti uvek ostanu neke pare. A to su, u stvari, te pare koje su odlazile na cigarete - počinje Smilja svoju priču.

Odlučila sam da svakog dana sebi kupim ono što najviše volim

Upravo zato što je već navikla da taj novac koji je trošila na cigarete svakako "odlazi", kada je prestala da puši, odlučila je da ga troši na nešto drugo, baš kako bi shvatila kolika je to suma novca zapravo u pitanju.

- Pošto sam slikar, svaki dan sam kupovala malu tubu boje, jer sam se već navikla da taj novac odlazi, pa sam počela da ga trošim na nešto drugo kako bih shvatila kolika je to količina novca odlazila na cigarete. Sada posle pet godina, ne osetim to kao u početku, ali i dalje imam svest da kad nešto želim da kupim, pa računam da li mi je skupo ili ne, ja shvatim koliko bih novca dala za cigarete. Tako mi je sada u redu da ga dam za nešto drugo, jer na dnevnom nivou dajemo novac za zadovoljstvo, a posle se "kočimo" da li bismo dali toliko i toliko para za nešto drugo, da li za cipele ili jaknu, a svaki mesec "ispušimo" jednu dobru jaknu ili dobre cipele, putovanje - nastavila je sagovornica.

Ipak, dokle god taj novac ne izdvojimo sa strane ili ga ne potrošimo na nešto drugo, nećemo ni imati svest da smo zapravo uštedeli.

- Znam slučajeve da su ljudi ostavljali sa strane taj novac tokom cele godine i onda na godišnjicu "razvoda sa cigaretama" sebi kupovali nešto, ali za tako nešto, da svaki dan odvoji novac, čovek baš mora da bude karakter, jer uvek se desi da ti zafali para za nešto - priča Smilja.

Smilja je, pak, neko vreme vrlo konkretno trošila novac koji je ranije davala na cigarete.

Davala sam 9.000 mesečno na cigarete

- Držalo me je neka dva meseca da sam sa tim "parama od cigara" nešto radila, isprva na dnevnom nivou, kasnije na nedeljnom, ali čak i danas, posle pet godina, kad bih nešto sebi kupila, pa pomislim da je možda preskupo, padne mi na pamet da bih da pušim. Na mesečnom nivou davala sam 8.000-9.000 dinara na cigarete - kazala nam je ona, ističući kako to može biti i dodatni motiv, naročito kada te "uhvati kriza".

Premda se sada cigaretama ne bi vraćala i nema želje čak ni za jednim dimom, Smilja je ispričala da je na početku kriza ipak bilo.

- Nisam se vraćala cigaretama kada sam ih ostavila, ali sećam se jednog sna iz tog perioda. Kažu da kada ostaviš cigarete, prvi dim koji posle nekog vremena povučeš bude grozan i bude ti muka. Ja sam sanjala kako sam zapalila cigaretu i kako mi uopšte nije bilo loše, pa kad sam se probudila, odahnula sam i bilo mi je drago što je to bio samo san - priča kroz smeh Smilja.

Ako se osvrne na to kako je ostavila cigarete posle 10 godina, smatra da je veoma važno da se shvati da bez cigareta zapravo možemo.

- Čim sam ostavila cigarete, počela sam da pričam "ja sam bivši pušač". Pre toga sve što sam pokušavala bilo je ili da smanjim ili " jednu dnevno ću", ali od toga nije bilo ništa. Onda sam čitala knjigu "Lak način da ostavite pušenje", ne celu, samo u delovima, i uhvatila sam se za jednu rečenicu koja kaže da "kada si nervozan, tebi treba cigara, a ljudima koji su nepušači, ako bi im dao cigaru samo zato što su nervozni, to ne znači da bi bili manje nervozni". Ta misao mi je ostala urezana, shvatila sam da šta god da mi se dešava, ne znači da će mene cigareta da smiri, nego mi je potrebna zato što sam zavisna od toga - iskrena je ona.

Šta vi mislite o ovome?

Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.