OD 1. JANUARA POSKUPLJUJU CIGARETE, ALI TO NIJE SVE! Sredinom godine cena IDE U NEBO!
Ilustracija, Foto: Jelena Vučetić

Poskupljenje!

OD 1. JANUARA POSKUPLJUJU CIGARETE, ALI TO NIJE SVE! Sredinom godine cena IDE U NEBO!

Od januara sledeće godine cigarete bi trebalo da poskupe za deset dinara po paklici,

Objavljeno:

Od januara sledeće godine cigarete bi trebalo da poskupe za deset dinara po paklici, a razlog je uvećanje specifične akcize.

Ovaj namet biće uvećan za dinar i po, pa će država po ovom osnovu od Nove godine uzimati proizvođačima 73 dinara po paklici umesto dosadašnjih 71,5 dinara. To je norma koja je predviđena akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine i važi do juna 2020, po kojem se dva puta godišnje uvećava specifična akciza.

Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to valja dodati i PDV. Stoga, kada zapravo dođe do povećanja specifične akcize, ne podiže se cena samo za njenu vrednost, već i preostala dva nameta, zbog čega proizvođači koriguju cene da im se ne bi smanjila dobit.

Prema saznanjima medija, neke duvandžije su već podnele zahtev Vladi za poskupljenje, a gotovo je izvesno da će uskoro tim putem krenuti svi ostali.

- To je uobičajna praksa koja se dešava uoči uvećanja specifične akcize i Vlada te zahteve ne odbija jer kada bi odbila poskupljenje, onda bi išla na štetu proizvođača. Po ovakvom sistemu akcize će se obračunavati i u junu naredne godine, a nakon toga mora da se usvoji novi akcizni kalendar. Razgovori o izradi ovog dokumenta između predstavnika proizvođača i Vlade trebalo bi da počnu u februaru 2020. godine, kako bi se blagovremeno izradio. Treba da se zna da Srbija ima obavezu da se do početka 2021. godine uskladi sa standardima Evropske unije koji propisuju da visina minimalne akcize treba da bude 90 evra na 1.000 cigareta. Kod nas će sa novim uvećanjem akcize biti nešto manje od 70 evra, pa je gotovo izvesno da taj standard neće moći da se ispuni do januara 2021. godine. U svakom slučaju, tražiće se nova rešenja, ali ona neće ići na štetu proizvođača duvana, s kojima je dogovorena postupnost u uvećanju državnih nameta - kaže sagovornik Blica iz Nemanjine 11.

Duvandžije s kojima smo kontaktirali nisu želeli zvanično da govore o povećanju cena, ali su nam nezvanično rekli da bi bez njih bili na rubu isplativosti proizvodnje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.