DRŽAVA NA UVOZU KOLA ZAKINUTA ZA 57 MILIONA EVRA! U prekršaju je 1.898 FIRMI
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

Revizori otkrili!

DRŽAVA NA UVOZU KOLA ZAKINUTA ZA 57 MILIONA EVRA! U prekršaju je 1.898 FIRMI

Agencija za zaštitu životne sredine nije efikasno kontrolisala dostavljanje podataka za Nacionalni registar izvora zagađivanja životne sredine, niti tačnost dostavljenih podataka

Objavljeno:

Agencija za zaštitu životne sredine nije efikasno kontrolisala dostavljanje podataka za Nacionalni registar izvora zagađivanja životne sredine, niti tačnost dostavljenih podataka.

U SRBIJI se godišnje proizvede 1,7 tona otpada po stanovniku. Osim što se njime loše upravlja, i što ne postoji postrojenje za uništavanje opasnog otpada, Srbija ne ume ni da naplati takse koje su obavezne za potencijalne zagađivače. Državni revizori su utvrdili da je u periodu od 2014. do 2018. godine budžet uskraćen za prihode od čak 6,7 milijardi dinara, samo po osnovu uvoza vozila kao proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada.

U te tri godine, na ime naknada za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada naplaćena je 11,1 milijarda dinara, i ima učešće oko 30 odsto u ukupnim naknadama, utvrdila je Državna revizorska institucija u svom izveštaju o upravljanju industrijskim otpadom. Obveznici ove naknade, pod odomaćenim nazivom "eko-taksa" su, između ostalih, i proizvođači i uvoznici vozila. Upravo oni su državi ostali dužni 6,7 milijardi dinara, bilo da ove takse nisu ni platili, ili su ih platili u znatno manjem iznosu.

Revizori su utvrdili da Agencija za zaštitu životne sredine nije efikasno kontrolisala dostavljanje podataka za Nacionalni registar izvora zagađivanja životne sredine, niti tačnost dostavljenih podataka.

- U toku revizije smo zaključili da 1.898 privrednih subjekata Agenciji nije prijavilo količine uvezenih vozila u ukupnom iznosu 363.798 tona za period od 2014. do 2018. godine - kaže državni revizor Goran Čabarkapa. - Ukupna vrednost manje obračunate i naplaćene naknade za to iznosi 4,4 milijarde dinara.

Osim onih koji nisu uopšte prijavili uvoz vozila, bilo je i onih koji su Agenciju lagali po pitanju uvezene količine. Neretko, iste firme su se različitih godina različito ponašale. DRI je, tako, utvrdio da je 1.441 privredni subjekt prijavio za 192.877 tona manju količinu uvezenih vozila. Po osnovu toga, platili su i manju nankadu za 2,3 milijarde dinara. U ukupnom zbiru, to je 6,7 nedostajućih milijardi dinara, više od polovine ukupnih naknada koje su se slile u državnu kasu, i to od svih kompanija, ne samo onih koje se bave uvozom vozila.

Osim u naplati, zatajilo se i u kontroli i sankcijama. Naime, ako firma ne plati Agenciji naknadu, resorno ministarstvo bi trebalo naknadu da obračuna na osnovu izveštaja republičkog inspektora za zaštitu životne sredine o količinama proizvedenih, odnosno uvezenih proizvoda.

I ovde su državni revizori utvrdili velike propuste - inspekcijski nadzor obavljen je tokom 2016. za prethodnu 2015, i to pet puta. Nakon toga, u narednim godinama - apsolutno nijedan.

INSPEKTORI DA GLEDAJU SAJT!

NA zahtev DRI, Agencija za zaštitu životne sredine je pisanim putem navela da se zvanično nije obraćala Ministarstvu sa zahtevom za sprovođenje inspekcijskih nadzora uvoznika vozila koji nisu dostavljali podatke za 2016, 2017. i 2018.

- Takođe navode da je spisak privrednih subjekata koji nisu dostavili podatke javan i inspekcija ga može koristiti u svakom trenutku - ističe se u izveštaju DRI.

UVOZNICI: UPOZORAVALI SMO NA OVO

Generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova, Boban Nikolić kaže da je izveštaj revizora samo potvrda onoga na šta ovo udruženje poslednje tri godine upozorava nadležne:

- Kad uvoznik novog automobila nabavi kontingent, on ide na carinu, i istog trenutka mu se obračunava i eko-taksa od 12.000 dinara po toni. Za razliku od uvoznika novih automobila, uvoznici polovnih plaćaju ovu taksu samo ako su pravno lice. A, poznato je da se od 60 do 70 odsto uvoza polovnih vozila realizuje "preko" fizičkih lica. Mi smo godinama nudili ovu računicu nadležnima, ali nismo naišli na razumevanje. (P. Ž.)

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.