DANAS OTVARANJE KOVERATA SA PONUDAMA ZA KOMERCIJALNU BANKU: Kupci se osim cene izjasnili i o bitnom POTEZU!
Rok za za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju Komercijalne banke ističe danas, Foto: Printscreen/Youtube

prisustvovaće i kompanije

DANAS OTVARANJE KOVERATA SA PONUDAMA ZA KOMERCIJALNU BANKU: Kupci se osim cene izjasnili i o bitnom POTEZU!

Koverte će biti otvorene u resornom ministarstvu

Objavljeno:

Rok za za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju Komercijalne banke ističe danas 16. decembra u 15. 30 časova. Prema našim informacijama, nakon toga, biće otvorene koverte sa ponudama u kojima su potencijalni kupci, osim cene i udela u banci koji žele da kupe, morali da navedu i strateške planove koje bi sprovodili u banci.

Koverte će biti otvorene u resornom ministarstvu, a otvaranju će pored predstavnika države, prisustvovati i predstavnici svih kompanija koje su dostavile obavezujuće ponude.

Prema poslednjim informacijama koje su u javnosti prisutne već duže vreme, četiri dostavljene neobavezujuće ponude kretale su se u rasponu od 390 miliona evra, koliko je ponudila Rajfajzen banka, preko 430 miliona koliko je prema nezvaničnim informacijama ponudila AIK banka, do 450 miliona koliko je ponudila NLB banka. Ponuda četvrte zainteresovane kompanije američkog fonda Riplud Advajzers nije poznata ni nezvanično.

U poslednjih 15 dana u javnosti su odjeknule dve izjave visokih zvaničnika, a vezano za prodaju Komercijalne banke.

Guverner Jorgovanka Tabaković nedavno je izjavila u intervjuu za "Blic Biznis" da je "Srbija sposobna da upravlja Komercijalnom bankom i da je ne bi prodavala".

Potom je, takođe u intervjuu za "Blic Biznis", koji je objavljen danas, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vladimir Medan izjavio da je "Komercijalna banka dokazala da može da raste bez obzira na to ko su njeni akcionari i vlasnici".

- Pitanje vlasništva je pitanje akcionara, a posao menadžmenta da isporuči rezultat i obezbedi sigurnost banke. Mi smo pokazali da i tokom procesa prodaje i neizvesnosti u pogledu strukture vlasništva, možemo da rastemo i da budemo stabilni i to na nivou kojim se ne mogu pohvaliti mnoge banke. Takođe, u toku prodaje banke u ovoj godini uspeli smo da povećamo nivo devizne štednje za 70 miliona evra. Zaključak je da je Komercijalna banka insitucija koja će bez obzira na strukturu vlasništva obezbediti ono što je potrebno i klijentima i srpskom finansijskom tržištu - ocenio je Medan.

Na ovakve informacije reagovala je i akcija Komercijalne banke koja već neko vreme ima blagi silazni trend. Jutros je njena deonica na Beogradskoj berzi vredela 3.169 dinara.

Pre mesec dana akcijom Komercijalne banke se trgovalo po ceni od 3.300 dinara. Njena najviša cena u poslednjih godinu dana je zabeležena polovinom jula ove godine kada je vredela 3.489 dinara.

Država je danas vlasnik 83 odsto udela Komercijalne banke . Ova banka će 2019. godinu završiti sa profitom od 74 miliona evra, što je njen najbolji istorijski rezultat. Osim u Srbiji banka posluje u Crnoj Gori i BiH, a prema nedavnim izjavama njenog predsednika Vladimira Medana, cilj banke je izlazak i na tržište Severne Makedonije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.