SUDIJE ĆE IMATI PLATU 146.000 DINARA! A lekari... OVO JE DETALJNA RAČUNICA povećanja zarada u javnom sektoru
OVO JE DETALJNA RAČUNICA povećanja zarada u javnom sektoru, Foto: Nemanja Nikolić

SKAČU PLATE

SUDIJE ĆE IMATI PLATU 146.000 DINARA! A lekari... OVO JE DETALJNA RAČUNICA povećanja zarada u javnom sektoru

Plate u javnom sektoru, kako je objasnio ministar finansija Siniša Mali, veće su od osam do 15 odsto

Objavljeno:

Zaposleni u javnom sektoru primili su uvećane, novembarske zarade, a među njima su i sudije. Najnižu sudijsku platu, prema obračunu većih zarada u javnom sektoru, imaće sudija prekršajnog suda - 91.343 umesto 83.801 dinar. Sudija osnovnog suda imaće 109.612 umesto 100.561 dinar, višeg i privrednog suda 127.881 umesto 117.322 dinara i apelacionog suda 146.149 umesto dosadašnjih 134.082 dinara.

Plate u javnom sektoru, kako je objasnio ministar finansija Siniša Mali, veće su od osam do 15 odsto. Najviše, 15 odsto, dobile su medicinske sestre, 10 odsto doktori, istraživači u naučno-istraživačkoj delatnosti i zaposleni u ustanovama kulture, devet odsto zaposleni u predškolskim i školskim ustanovama i na fakultetima, kao i u ustanovama socijalne zaštite, dok su zaposleni u državnoj upravi dobili osam odsto veća primanja.

Sudije su dobile povećanje od devet odsto. Renata Pavešković, zamenik predsednika Društva sudija Srbije, kaže da je ovo delom povećanje, a delom vraćanje zarada na staro. Ona, za "Novosti", objašnjava da se ne može reći da su sudijske plate velike kada se uzme u obzir obim i složenost posla, odgovornost i značaj sudijske funkcije za građane.

- Sudije su preopterećene. Naravno, najviše u Beogradu, jer se tu nalazi dve trećine predmeta, ali i u pojedinim sudovima u unutrašnjosti. Na primer, u Osnovnom sudu u Velikoj Plani parnične sudije imaju po 600, umesto 250 predmeta po osobi, a krivičari 400, umesto 150. Pristojan materijalni položaj sudija je u funkciji njihove nezavisnosti - kaže Pavešković.

Ministar Mali je najavio da će u godini pred nama, u sektoru zdravstva, medicinski tehničari prosečno zarađivati za 37,9 odsto više u odnosu na period pre fiskalne konsolidacije, odnosno 53,2 odsto više nego 2015. godine.

- U sektoru osnovnog i srednjeg obrazovanja imaće prosečnu platu veću za 44,1 odsto veću nego 2015. Zahvaljujući dobrim rezultatima stvorili smo fiskalni prostor koji koristimo tako što, između ostalog, povećavamo plate u javnom sektoru i tako podižemo životni standard građana - istakao je Mali.

Prosek 500 evra

Ministar je dodao i da će minimalna cena rada od 1. januara biti veća za 3.000 dinara, a prosečna plata već u decembru biće oko 500 evra:

- To je obećanje koje smo dali i koje je možda nekima zvučalo nedostižno, ali koje ćemo uspeti da ispunimo. Nezaposlenost nam je pala na 9,5 odsto, posebno nezaposlenost mladih. U poslednjih pet godina imamo 400.000 novozaposlenih, po čemu se nalazimo u samom vrhu Evrope.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.