MLADI IMAJU 20 POSTO NIŽE ZARADE U SRBIJI: Petina mesečno zarađuje MANJE od MINIMALCA?!
Ilustracija, Foto: Petar Lazović

Da li ste znali ?!

MLADI IMAJU 20 POSTO NIŽE ZARADE U SRBIJI: Petina mesečno zarađuje MANJE od MINIMALCA?!

Mladi u Srbiji imaju 20 odsto niže mesečne zarade, osam od deset prima zaradu koja je niža od republičkog proseka

Objavljeno:

Mladi u Srbiji imaju 20 odsto niže mesečne zarade, osam od deset prima zaradu koja je niža od republičkog proseka, dok petina mesečno zarađuje manje od minimalne zarade, navedeno je u izveštaju o pravima mladih u Srbiji, iza kojeg stoji Kancelarija UN u Srbiji.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji Fransoaz Žakob istakla je da UN godinama radi sa mladima u Srbiji i da je jedan od razloga zašto su podržali ovo istraživanje to što verodostojno pokazuje stanje mladih.

- Kroz rad ovde uvideli smo neke alarmantne podatke, zato smo se uključili u ovo istraživanje. Kako bismo shvatili bolje šta se dešava sa mladima u Srbiji, koji su uzroci i šta je neophodno preduzeti. Ono što je pozitivno je to što je Vlada Srbije prepoznala njihove probleme i radi intezivno na tome da ih reši - rekla je Žakob.

V. D. direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović, rekla je da je neophodno da se ovaj Izveštaj predstavi na sednici Vladinog saveta koji prati preporuke mehanizama UN i da se sa ovim izveštajem upoznaju lokalne samouprave.

- Osim toga, bilo bi dobro i da se izveštaj predstavi u Parlamentu i da se narodni poslanici upoznaju sa onim što piše u njemu i mislim da ćemo nakon praznika uspeti to da uradimo. Moj savet je da se to organizuje u saradnji dva skupštinska odbora, Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, i odbora koji se bavi pitanjima socijalne zaštite - rekla je Paunović.

Na predstavljanju izveštaja, osim ekonomskog položaja mladih, prepoznato je i njihovo mentalno zdravlje i stabilnost kao jedno od prioritenih pitanja.

U istraživanju je 45 odsto mladih izjavilo da je konstantno zabrinuto zbog nečega, dok je više od polovine njih navelo da je u protekle dve godine doživelo bar jedan stresni događaj, a više od jednog stresnog događaja iskusilo je 23 odsto učenika.

Osećanje potpune bezvrednosti navodi 12 odsto učenika, dok njih sedam odsto navodi da im se dešava da razmišljaju o prekidanju života.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.