Koliko u Srbiji vredi sat rmbanja? Među najgorima smo na svetu po minimalnoj ceni rada! (FOTO)

Bedni li smo

Koliko u Srbiji vredi sat rmbanja? Među najgorima smo na svetu po minimalnoj ceni rada! (FOTO)

Minimalac je "najniži zakonski propisan novčani iznos koji može biti isplaćen zaposlenom za njegov rad, a naši poslodavci tvrde da ni ovako nisku minimalnu zaradu po satu ne mogu da izdrže
Objavljeno: 17:16h

Da je loše stanje u državi i ekonomiji, to ne mora niko da vam kaže jer vidite i osećate i sami. Da li su ovo najgore gazde u Srbiji: Ne daju ženama u toalet, teraju ih da nose pelene, muškarce tuku metalnim palicama!? Čak i oni građani Srbije koji imaju redovna primanja suočeni su sa finansijskim poteškoćama. Kako i ne bi bili kada je minimalna cena rada u Srbiji 121 dinar (ili oko 1e) na sat bez doprinosa. To nas svrstava nas u red svetskih zemalja sa najnižom garantovanom minimalnom cenom rada!

Ako bismo izuzeli zemlje trećeg sveta i robovlasnički odnos koji vlada u tamošnjim fabrikama, Srbija je na samom svetskom začelju. Kaskamo za Bugarima, koji su januaru ove godine imali garantovanu minimalnu zaradu od 1,04 evra na sat. Malo ispred su Rumuni (1,14 evra), Brazilci (1,15 evra), Litvanci (1,76 evra), Letonci (1,93 evra), Česi (1,95 evra). Na samom vrhu liste su Australijanci (11,88 evra na sat), a sa njima se takmiče Luksemburžani (11,1 evra).
Minimalna zarada ili žargonski rečeno "minimalac" je najniži zakonski propisan novčani iznos koji može biti isplaćen zaposlenom za njegov rad. Ipak, može se reći da minimalna zarada nije najbolje rešenje, jer naši poslodavci tvrde da ni ovako nisku minimalnu zaradu po satu ne mogu da izdrže. Neto iznos minimalne zarade u Srbiji isplaćene u martu iznosi 22.264 dinara za 184 radnih sati.
Printscreen/Zup.co.rs
Prema podacima Eurostata najnižu minimalnu platu u Evropi ima Albanija, dok je najniže minimalno primanje u EU ima Bugarska - 184 evra. Najviša minimalna plata u EU iznosi 1.923 evra, a dobijaju je radnici u Luksemburgu.
Printscreen/Eurostat
Pokušaj da se iznos minimalne cene rada u Srbiji podigne na 130 dinara za ovu godinu nije prihvatilo ni Ministarstvo finansija. A sve i da povisi taj iznos, to ništa značajnije neće izmeniti našu bednu situaciju. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.