RUDARITE ETH I BITKOIN? Jedna velika evropska zemlja od 1. januara dozvoljava da ih držite u bankama
Nemačka dozvolila čuvanje kriptovaluta u bankama, zakonski, Foto: Profimedia

odvažili se na ovaj korak

RUDARITE ETH I BITKOIN? Jedna velika evropska zemlja od 1. januara dozvoljava da ih držite u bankama

Ovaj zakon predstavlja prekretnicu na području kriptovaluta i za druge zemlje jer je jedan od prvih

Objavljeno:

U Nemačkoj 1. januara stupa na snagu novi zakon koji će bankama u toj zemlji omogućiti prodaju i čuvanje kriptovaluta kao što je bitkoin, što se ocenjuje kao značajna odluka na području regulacije kriptovalute koja će verovatno imati dalekosežni međunarodni uticaj.

Prema novom zakonu, kriptovalute će moći da se kupuju ili čuvaju u nemačkim banke koje odluče da prošire svoju ponudu usluga, a dosadašnji ponuđači prodaje i čuvanja kao što su kriptomenjačnice, koje već danas posluju na nemačkom tržištu, moraće da podnesu zahtev za licencu od regulatora Bafina pre kraja 2019. godine.

Nemački finansijski stručnjaci veruju da bi nakon usvajanja novog zakona njihova zemlja trebalo da postane utočište za ulagače u kriptovalute, a podržava ga i BdB, udruženje nemačkih banaka. Ovaj zakon predstavlja prekretnicu na području kriptovaluta i za druge zemlje jer je jedan od prvih, ako ne i prvi takve vrste na svetu, prenosi SeeBiz.

Moguće je da će primer Nemačke slediti i druge evropske zemlje, s obzirom na to da se ta zemlja pri pisanju novog zakona oslanjala na "rupu" u četvrtoj direktivi EU, koja trenutno zabranjuje bankama direkno poslovanje u kriptovalutama, ali ne i prodaju ili čuvanje kriptovalute, kako bi sprečila upotrebu finansijskog sistema za pranje novca ili finansiranje terorizma.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.