POČINJE BOŽIĆNI POST: Proverili smo cene ribe za vas koji postite, NEĆE VAM SE DOPASTI (FOTO)
Proveravali smo cene na pijacama uoči posta, Foto: Aleksandar Stojanović

ESPRESO INSPEKCIJA

POČINJE BOŽIĆNI POST: Proverili smo cene ribe za vas koji postite, NEĆE VAM SE DOPASTI (FOTO)

Nadležni apeluju da ribu kupujete isključivo u registrovanim objektima kako biste izbegli trovanje

Objavljeno:
Jovana Jovanović

U Srbiji počinje božićni post, a svake godine u to doba žiži interesovanja potrošača je riba, namirnica koja i nije tako često na trpezama srpskih porodica.

Mnogi misle kako će tokom posta uštedeti, jer ne kupuju meso. Međutim, riba uopšte nije jeftina.

1 / 2 Foto: Aleksandar Stojanović

Budući da počinje sezona praznika uputili smo se na Bajlonijevu pijacu kako bismo proverili koliko koštaju određeni proizvodi koji se najviše potražuju u vreme posta poput ribe, ali i voća.

Trgovci su nam kazali da su cene ribe slične kao i svake godine, a da većeg poskupljenja nema, jer kako navode, trude se da cene prilagode mogućnostima sugrađana.

Možemo reći da nema drastičnog poskupljenja, a neke cene su čak i niže zbog toplijeg vremena koje je prethodilo prošlog meseca", poručuju prodavci sa Bajlonijeve pijace.

Prodavci kažu da potrošači najviše kupuju oslić koji se prodaje po cenama od 300 do 500 dinara, a po potražnji ne zaostaju ni skuša kao ni šaran čije se cene kreću od 300 do 700 dinara.

1 / 10 Foto: Aleksandar Stojanović

Dodaju da svake godine već od prvog decembra potrošaci naručuju unapred kako bi obezbedili dovoljnu količinu u slučaju nestašice pred post i posne slave.

Ovo su cene ribe:

Živ šaran - 449 dinara

Šaran šnicla - 799 dinara

Filet losos - 2. 190 dinara

Obična pastrmka - 519 dinara

Losos pastrmka - 625 dinara

Oslić - 379 dinara, krupniji oslić 465, a filet 790

Skuša - 379 dinara

Filet som - 459 dinara

Kako prepoznati kvalitetnu ribu?

Sveža riba ima specifičan miris, koji ne sme biti neprijatan. Škrge bi trebalo da budu vlažne i jasno crvene, a koža sjajna, klzava i vlažna. Ispravno meso ribe je čvrsto. To se vidi kada se pritisne prstima, a udubljenje nestane. Boja mesa zavisi od vrste. Nebezbedna riba ima "upale" oči, neprozirnu rožnjaču, osušene škrge izmenjene boje, nesvojstvenog i intenzivnog mirisa.

foto: Aleksandar Stojanović

Inspekcija je u toku godine uništila 6.386 kilograma ribe i proizvoda od nje, uglavnom zbog promenjenih svojstava, nalaza parazita i povećanog nivoa histamina kod tune i skuše, poručuju iz Milnistarstva poljoprivrede.

Trgovci nam obećavaju da do drastičnog poskupljenja neće doći, a najavljuju i akcijske popuste u narednom periodu.

Takođe, nadležni apeluju da ribu kupujete isključivo u registrovanim objektima kako biste izbegli trovanje ili veće zdravstvene tegobe koje mogu biti uzrokovane lošim kvalitetom određenih proizvoda odnsono namirnica.

Osim ribe koja se podrazumeva na prazničnoj trpezi, voće je svakako neizostavni deo, a osim voća tu su bundeva i med zbog svojih lekovitih dejstava.

Kilogram mandarine košta oko 150 dinara, a limuna od 120 do 200 dinara. Takođe, cene grožđa variraju od 150 do 300 dinara.

Osim toga, cene sušenog voća su slične kao i prethodnih godina, primera radi, kilogram sušene višnje košta oko 1. 200 dinara, smokve od 500 do 600 dinara, dok se cena šljiva kreće oko 300 dinara, a kajsija od 600 do 900 dinara.

Isto tako, od koštunjavih plodova, kilogram lešnika košta oko 1. 000 dinara, i on je ove godine znatno skuplji.

Kupci veoma često traže med, tako da je cena livadskog oko 900 dianra, a bagremovog oko 1. 000 dinara. Takođe i bundevu, a rendana košta oko 100 dinara, dok je u kriškama oko 60 dinara.

1 / 2 Foto: Aleksandar Stojanović

Podsetimo, Božićni post je poslednji višednevni post u godini jer počinje 28. novembra i traje do 7. januara po gregorijanskom kalendaru. Traje četrdeset dana i zbog toga se u Crkvenom ustavu zove Četrdesetnicom, ali i Veliki post.

Božićni post je ustanovljen kako bi se vernici pre dana Hristovog rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bi čistog srca, i duše mogli da dočekaju sina Božijeg. Ovim postom se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.