DRŽAVA SRBIJA KUPILA JOŠ 34 ODSTO AKCIJA KOMERCIJALNE BANKE: Po ceni od 212 miliona evra!
Komercijalna banka u Makedonskoj ulici, Foto: Dado Đilas

danas na berzi

DRŽAVA SRBIJA KUPILA JOŠ 34 ODSTO AKCIJA KOMERCIJALNE BANKE: Po ceni od 212 miliona evra!

Jedna akcija banke na Beogradskoj berzi juče je vredala 3.280 dinara, što znači da je tržišna vrednost banke oko 470 miliona evra

Objavljeno:

Država Srbija je na Beogradskoj berzi danas kupila 34,5 odsto akcija Komercijalne banke od dva akcionara: Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i fonda IFC, objavljeno je na sajtu "Blica". Država je sada vlasnik 83,2 odsto akcije Komercijalne banke. Jedna akcija banke na Beogradskoj berzi juče je vredala 3.280 dinara, što znači da je tržišna vrednost banke oko 470 miliona evra.

"Blic Biznis" saznaje da je Srbija kupila te akcije za 25,5 milijardi dinara, odnosno 211,8 miliona evra, čime je "dodatno zahuktala i privela kraju priču oko prodaje treće po veličini banke u Srbiji".

Od EBRD država je kupila 24,4 odsto akcija Komercijalne banke po ceni od 4.340 dinara po akciji. Od drugog akcionara IFC kupila je istovremeno udeo od 10,1 odsto, po ceni od 4.508 dinara.

Tako je udeo EBRD-a u Komercijalnoj banci Republika Srbija je platila 17,8 milijardi dinara, dok je za udeo IFC dala 7,7 milijardi.

Preuzimanjem akcija od ova dva velika sada bivša akcionara Komercijalne banke država je ispunila svoju obavezu koja je deo aktuelne prodaje banke, utvrdjene još 2006. godine, podsetio je "Blic". Reč je o obavezi iz javnog poziva za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za prodaju Komercijalne banke, u kojem se navodi da će država kupiti akcije četiri velika akcionara banke.

- Udele fondova iz Nemačke i Švedske DEG i SVED od ukupno 6,8 odsto je kupila u junu ove godine, a danas je to isto uradila i sa udelima akcionara EBRD i IFC - rekao je izvor "Blica" sa tržišta kapitala.

Rok za za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju Komercijalne banke ističe 2. decembra, a u igri su od prvobitno zainteresovanih šest, ostala četiri igrača - tri banke, austrijska Rajfajzen, srpska AIK banka i slovenačka NLB banka, i američki investicioni fond Riplvud advajzers, čiji je vlasnik američki biznismen Tim Kolins.

"Blic" piše da prema nezvaničnim informacijama u Vladi računaju na 450 miliona evra.

Dostavljene neobavezujuće ponude kreću se u rasponu od 390 miliona evra, koliko je ponudila Rajfajzen banka, preko 430 miliona koliko je prema nezvaničnim informacijama ponudila AIK banka, do 450 miliona koliko je ponudila NLB banka. Ponuda američkog fonda nije poznata ni nezvanično.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rsAgencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.