SJAJNE VESTI, OBJAVIO SINIŠA MALI: Ovo se u Srbiji DUGO NAJAVLJUJE
U decembru prosečna zarada preko 500 evra, Foto: News1/Zorana Jevtić

Bitno za narod

SJAJNE VESTI, OBJAVIO SINIŠA MALI: Ovo se u Srbiji DUGO NAJAVLJUJE

Budžet usvajamo do kraja meseca

Objavljeno: 09:51h

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će prosečna zarada u decembru preći 500 evra, čime se "ispunjava obećano", ali da Vlada nije ni time zavodovoljna već želi da životni standard bude još bolji, navodeći da je ovo postignuto na zdravim ekonomskim osnovama.

On je, gostujući jutros na Radio televiziji Srbije, rekao da očekuje da budžet za narednu godinu, o kojem danas počinje rasprava u Skupštini Srbije, ; bude usvojen do kraja novembra, navodeći da je na neki način prekretnica posle teških i uspešnih reformi pokrenutih 2012. godine.

Kako je rekao, dva glavna cilja budžeta su povećaje plata, penzija i minimalne cene rada, i ubrzani privredni razvoj jer "nikad više nego ovim budžetom nije planirano za javne investicije".

On je rekao da je cilj Vlade Srbije da se životni standard gradjana povećava u što kraćem periodu ali na zdrav, odgovoran način.

"Povećanje plata koje je predvidjeno, sa čim smo krenuli u novembru, izmedju osam i 15 odsto u javnom sektoru, je na zdravim osnovama, ne zadužujemo se, ne uzimamo skupe kredite, to je novac koji smo uštedeli, zaradili i želimo da ga vratimo gradjanima Srbije", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, to se odnosi i na penzije, odnosno od 1. janura kreće njihovo povećanje od 5,4 odsto po švajcarskoj formuli," opet na zdravim osnovama".

"Ne ugrožavamo ovim makroekonomsku stabilnost za koju smo se borili poslednih par godina, ali želimo da gradjani osete boljitak", rekao je Mali, komentarišući primedbe Fiskalnog saveta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.