BUKVALNO PREKO NOĆI: 200 radnica prešlo kod konkurencije, čuva ih obezbeđenje
Ilustracija, Foto: Profimedia

PUKAO IM FILM

BUKVALNO PREKO NOĆI: 200 radnica prešlo kod konkurencije, čuva ih obezbeđenje

Ni krive, ni dužne našle su se u centru još jedne mučne priče posrnulog državnog preduzeća, kojem sledi stečaj

Objavljeno:

Više od 200 radnica jedne hrvatske firme prešlo je u konkurenstku kompaniju i to preko noći.One su u petak odradile poslednji radni dan u kompaniji Meiso u Međumurju a već u ponedeljak su stale za mašine konkurentne kompanije Haix iz Male Subotice.

Ta velika migracija radne snage u malom mestu Međumurju izazvala je ogromnu pažnju javnosti. Kako bi zaštitila svoje radnice od znatiželjnih novinara, kompanija je angažovala čuvare koji su onemogućavali kontakt sa zbunjenim ženama, nenaviknutim na pažnju koja ih je snašla.

Ni krive ni dužne našle su se u centru još jedne mučne priče posrnulog državnog preduzeća, kojem sledi stečaj. Zahtev za pokretanje stečaja Trgovačkom sudu u Varaždinu podnet je pre dve nedelje.

Da stvar bude interesentnija, direktorka Snježana Dominić, koja je uživala veliku podršku i lojalnost svojih radnica, istog je dana podnela ostavku u kompniji Meiso, da bi se prošlog ponedeljka, zajedno s više od 200 radnica, prijavila na radno mesto u Haixu, gde je dobila položaj šefice smene, a uskoro će, govore radnice, napredovati u šeficu proizvodnje.

Ovakav je razvoj događanja presedan u Hrvatskoj, ali za radnice je to srećan kraj priče koja je mogla da se završi i drukčije, uobičajenim – odlaskom na berzu. Jer, tu su desetine žena kojima nedostaje tek koja godina radnog staža do penzije – dovoljno su blizu penziji da spadaju u kritičnu grupu onih koji traže poslove a opet (pre)daleko da sebi mogu priuštiti da budu nezaposlene.

U neizvesnosti su živele desetak godina. Kompanija Meiso prošla je i prolazi klasičan scenarij koji je zadesio mnoge hrvatske proizvodne kompanije u vlasništvu države: konstantan dug koji stalno raste, velike kamate na glavnicu s kojima se gubitašu nemoguće nositi, pa iako zarađuje dovoljno za plate i tekuće troškove, dugovanje raste. Od države se kao vlasnika očekivalo da podmiri veliki dug.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novac.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.