ČETVRTI POKUŠAJ! Odložena odluka o prodaji GOŠE!
Fabrika Goša, Foto: VLADIMIR ŠPORČIĆ

ODLUČENO!

ČETVRTI POKUŠAJ! Odložena odluka o prodaji GOŠE!

Kako prenose mediji, firma "Želvoz 026" je na licitaciji ponudila milion evra, a odlučivanje je odloženo najkasnije za petak, 1. novembar...

Objavljeno: 28.10.2019. 10:58h

Iako je najavljeno da će odbor poverilaca doneti odluku da se Fabrika šinskih vozila "Goša" koja je u stečaju proda smederevskoj firmi "Želvoz 026" koja je nedavno na licitaciji dala najbolju ponudu, ta odluka je odložena.

Kako prenose mediji, firma "Želvoz 026" je na licitaciji ponudila milion evra, a odlučivanje je odloženo najkasnije za petak, 1. novembar, jer se Fond za razvoj, kao poverilac, ne može izjasniti bez saglasnosti Vlade Srbije kao osnivača, potvrđuje Aca Mitić, stečajni upravnik u palanačkoj "Goši".

Po Zakonu o nacionalnim standardima, u roku od 15 dana od dana otvaranja ponuda mora se dati odgovor da li se ponuđena cena prihvata ili ne. Možda će se sednica odbora poverilaca održati i ranije, ako se vlada izjasni pre 1. novembra, kaže Mitić i dodaje da ako vlada ne da saglasnost do tog roka, odbor poverilaca ne može prihvatiti ponudu.

Podsećamo, ovo je četvrti pokušaj prodaje nekadašnjeg giganta u proizvodnji šinskih vozila. Stigle su dve ponude: MIN "Lokomotiva" iz Niša sa 65 miliona dinara (oko 500.000 evra) i "Želvoza 026" iz Smedereva, milion evra, a kako su obe ponude manje od 50 odsto od procenjene vrednosti, saglasnost za prodaju mora dati odbor poverilaca.

Vrednost "Goše" procenjena je na oko 514 miliona dinara. Ako bi bila prihvaćena ponuda smederevske firme, stečajni postupak bi bio obustavljen, osim na stečajnoj masi.

Nezvanično, "Želvoz 026", ćerka firma kompanije "Viktori solušns" iz Beograda, koja je kupila smederevski "Želvoz", namerava da ponovo pokrene proizvodnju i uposli još 300 radnika, iako kupac u stečajnom postupku nema nikakvu obavezu. U suprotnom, država bi izgubila jedinog proizvođača i remontera putničkih vagona.

Inače, ukupno priznata potraživanja iznose više od 30 milijardi dinara, odnosno oko 27 miliona evra. Polovina tog novca (oko 500.000–600.000 evra) otišla bi bivšim vlasnicima, slovačkoj firmi ŽOS "Trnava", preko povezane kiparske firme "Lisnart holding", kao razlučnim poveriocima, koji imaju prioritet pri isplati.

Naime, ŽOS je pravosnažnom sudskom odlukom dobio ovaj status po osnovu isplate kredita bankama koje su imale hipotekarno pravo nad pokretnom imovinom "Goše". Prethodno je kao vlasnik tu imovinu fabrike stavio pod hipoteku na osnovu duga nastalog u poslovanju "Goše" sa slovačkom fabrikom, odnosno sopstvenim vlasnikom.

Prodaja FŠV "Goša" kao pravnog lica vrši se metodom neposredne pogodbe uz prikupljanje pismenih ponuda. Prodaju se građevinski objekti (hale, radionice, skladišta...) ukupne površine 40.662 kvadrata, oprema i zalihe (sirovine, repromaterijal, rezervni delovi...), udeli, akcije, licence...

Ukoliko odbor poverilaca da zeleno svetlo, kupoprodajni ugovor se potpisuje u roku od pet radih dana od proglašenja najuspešnijeg ponuđača, koji u roku od osam dana mora da uplati razliku kupoprodajne cene, u koju se uračunava depozit od 100.000 evra. Tek potom stiče pravo upisa vlasništva.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Politika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media