KAKTUS FESTIVAL: Klijenti treba da pruže priliku "kreativnim plemenima"!
Postoji razlika između kreativnih timova i kreativnih plemena, Foto: Promo

nove tendencije

KAKTUS FESTIVAL: Klijenti treba da pruže priliku "kreativnim plemenima"!

Istočna Evropa je tržište koje je istorijski, ekonomski i kulturno jedinstveno

Objavljeno:

Peti, jubilarni, festival integrisanih komunikacija KAKTUS 2019 biće održan 29. i 30. oktobra u Madlenianum Opera&Theatre, pod sloganom "Make room for a new BLOOM". Karolina Galácz, Creative Director u agenciji DDB Budapest (Mađarska), jedna je od predavača ovogodišnjeg festivala KAKTUS 2019, koja će govoriti na temu "Make the Most of Your Limits as a Creative + as a Client". Sa njom smo razgovarali o tome kako ograničenja pretvoriti u potencijale u kreativnoj industriji.

Šta je potrebno učiniti da bismo stvorili uspešnu kampanju, posebno ako govorimo o tržištu Istočne Evrope?

Istočna Evropa je tržište koje je istorijski, ekonomski i kulturno jedinstveno. Imamo svoja pravila. To možemo shvatiti kao ograničenje ili, kao što preporučujem, možemo reći da je to naša prilika i možemo naučiti kako to pretvoriti u našu korist.

Kako možemo napraviti bolji kreativni proizvod?

Da bismo uzdigli svoj kreativni proizvod, verujem da je važno, posebno na našim tržištima, biti snalažljiv. Način na koji volim da radim jeste gledanje na sve kao na resurs ili potencijal. Tu ne mislim samo na talenat koji imamo, već i zajednicu koje smo deo. Pronalaženje stručnjaka koji će nas dovesti do boljeg uvida, negovanje odnosa sa umetnicima koji mogu pomoći kreativnoj ideji da dostigne svoj konačni oblik, pa čak i naši kontakti s novinarima i ljudima iz medija dragoceni su resurs.

Kako klijenti mogu da podrže svoje agencije i pomognu im da postignu bolje rezultate?

Postoji razlika između kreativnih timova i kreativnih plemena. Plemena funkcionišu iz unutrašnjeg pogona da stvore nešto u šta veruju. Oni ne stvaraju zato što moraju, to rade zato što žele. Ne zbog podsticaja, već zbog ljubavi prema poslu i jedni prema drugima. Verujem da klijent može da prepozna pleme čim počne da radi sa njima. Budući da plemena stvaraju bolji posao, klijenti bi trebali potražiti ove tipove timova i verovati u njih i u trenucima kada je sledeći korak nepredvidiv.

Kako možemo maksimalno iskoristiti svoja ograničenja i limite koji se postavljaju pred kreativce?

Kada se izazov čini nemogućim zbog vremena ili budžeta, pa čak i pravila koja je neko prethodno postavio, tada izazov postaje zanimljiv. Nije uopšte zanimljivo raditi ako imate dovoljno vremena, novca i ljudi. Nije mi jasno kako ljudima to ne dosadi. Šalu na stranu, ako promenite svoje mišljenje o tome šta je granica, a šta prilika, otvorićete sebi svet mogućnosti i biti efikasniji.

Više informacija o festivalu KAKTUS 2019 možete pronaći na sajtu www.kaktus.rs.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju: HANDKE JE SRBIN, MOMO KAPOR KLASIK, RASTA I JALA NESLUŠLJIVI: S Neletom Karajlićem smo pričali ispred Kuće cveća

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.