OVO SE ČEKALO! Pada cena goriva, I TO ZNATNO!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

lepe vesti

OVO SE ČEKALO! Pada cena goriva, I TO ZNATNO!

Na svetskom tržištu je cena nafte "brent" pala za 85 centi ili 1,4 odsto na 61,06 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta pojeftinila za 59 centi ili 1,1 odsto na 55,32 dolara za barel

Objavljeno:

S obzirom na to da je Saudijska Arabija povratila proizvodnju nafte na nivo od pre napada Huta dronom na postrojenja kompanije Aramko, ali i zbog manje potražnje nafte u Kini zbog carina nametnutih od strane Sjedinjenih Američkih Država, cena nafte na svetskim berzama pada, što će u dogledno vreme dovesti i do pada maloprodajnih cena goriva u Srbiji.

Na svetskom tržištu je cena nafte "brent" pala za 85 centi ili 1,4 odsto na 61,06 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta pojeftinila za 59 centi ili 1,1 odsto na 55,32 dolara za barel.

Do silaznog trenda je došlo nakon što je Saudijska Arabija, povratila proizvodnju nafte na 11,3 miliona barela dnevno. Takođe, Kina je upozorila u sredu na "nestabilnost na međunarodnim tržištima", nakon spekulacija da Vašington razmatra mogućnost delistiranja akcija kineskih kompanija sa američkih berzi.

Međutim, portparolka američkog ministarstva finansija Monika Krauli je demantovala tu informaciju, navodeći na svom Tviter nalogu da ministarstvo "u ovom trenutku ne razmišlja o tome da blokira listiranje akcija kineskih kompanija na američkim berzama", i da "pozdravlja investiranje u Sjedinjene Američke Države".

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović potvrđuje da je došlo do pada cena nafte na svetskim berzama i da će se to, u jednom trenutku, odraziti i na maloprodajne cene benzina u našem regionu.

- Osnovni razlog za pojeftinjenje nafte je stabilizacija proizvodnje u Saudijskoj Arabiji. Pad proizvodnje uzrokovan napadima na postrojenja Aramka je bio razlog zbog kog je došlo do povećanja cena nafte na svetskim berzama, a njena stabilizacija sada izaziva pad. Rast cena nafte je doveo i do povećanja maloprodajnih cena goriva, istini za volju ne velikih, sa izuzetkom Hrvatske. Sada je logično očekivati novu korekciju cena, to jest njihov pad sem u slučaju da novi presek koji treba da uradimo ne pokaže da se ponovo beleži rast cena "crnog zlata". U svakom slučaju, u narednom periodu treba očekivati blagi pad maloprodajnih cena goriva, s obzirom na to da je prethodno njihov rast bio isti takav – navodi Mićović.

Podsećanja radi, krajem septembra je maloprodajna cena goriva u Srbiji zbog rasta cena nafte na svetskim tržištima poskupela u proseku za oko tri dinara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Danas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.