SVI SU VEROVALI U NJEGOVU FIRMU, ONDA JE PROPAO ZA SAMO 6 NEDELJA: Isplivale su GROZOTE o osnivaču moćnog startapa
Adam Nojman, Foto: AP

priča o neuspehu

SVI SU VEROVALI U NJEGOVU FIRMU, ONDA JE PROPAO ZA SAMO 6 NEDELJA: Isplivale su GROZOTE o osnivaču moćnog startapa

Medijski naslovi govorili su o Nojmanovom lošem upravljanju i bizarnom ponašanju

Objavljeno:

Pre samo šest nedelja, coworking div WeWork bio je najvredniji tehnološki startap u SAD-u.

Potom je podneo svoju S-1 registraciju za početnu javnu ponudu deonica, otkrivajući pri tom mnoštvo sukoba interesa i lošeg upravljanja od strane njenog ekscentričnog suosnivača, Adama Nojmana.

Investitori i analitičari, nakon što su videli da je startap Theranos bio prevara i kako se Uber bori s poslovanjem, nisu dopustili drugom vizionarskom preduzetniku da im navuče vunu preko očiju, piše Poslovni dnevnik.

Nojmanovi IPO snovi o pumpanju vrednosti kompanije do 100 milijardi dolara srušili su se, a on je svrgnut s mesta predsednika uprave. Analitičari se pitaju može li WeWork da izbegne bankrot?

Svojom stratosferskom procenom od 47 milijardi dolara i prividno ambicioznim suosnivačem i glavnim direktorom, Adamom Nojmanom – njegov cilj nije bio samo da zaradi novac ili da iznajmljuje kancelarijski prostor, več da „promeni svet“, WeWork je postao sjajan simbol Silicijumske doline, bezgranične hrabrosti za koju ne vrede zakoni ekonomije.

Međutim, nakon prijave za IPO izbio je pakao. Medijski naslovi govorili su o Nojmanovom lošem upravljanju i bizarnom ponašanju.

U roku od 33 dana ponuda je poništena, procena WeWorka pala je za 70% ili više, a Nojman, koji je verovao da će postati prvi čovek vredan bilion dolara, svrgnut je s mesta CEO-a.

Četrdesetogodišnji CEO ugrozio je 12.500 zaposlenih koje ima kompanija. Otkrilo se da je u sukobu interesa jer je za kompaniju dobijao zajmove koje je koristio za svoj raskošni život.

Jedan, za 362 miliona dolara, povezan je s ranim testiranjem opcija deonica. Imao je kreditnu liniju vrednu 500 miliona dolara osiguranu svojim deonicama.

Možda najviše zabrinjavajući sukob interesa je što je kupio prava na zaštitni znak kompanije ‘We’ preko holding kompanije, a WeWork mu je platio 5,9 miliona dolara da ga licencira.

Otkriveno je više takvih stvari vezano i za druge zaposlene u vrhu ove kompanije.

Ipak, možda je za kompaniju bio najpogubniji njen poslovni model

Nad glavom je visilo 47 milijardi dolara budućih plaćanja zakupa vlasnicima zgrada, a istovremeno je ostvaren prihod od samo četiri milijarde dolara. Na svaki dolar koji je zarađen potrošena su dva.

U prvoj polovini ove godine gubici su porasli na 904 miliona dolara čak i kad se prihod udvostručio na 1,54 milijarde dolara.

Uprkos tome što je Nojman rekao da će doći do promena u upravi te da će vratiti novac koji mu je isplaćen za ime ‘We’, negativne medijske analize o kontroverzama i vrednosti kompanije nastavile su svakodnevno da se objavljuju.

Umesto da krene na najavljenu turneju prezentacije kompanije WeWork je objavio da odlaže izlistavanje deonica budući da su investitori odustali ili prepolovili svoje uloge.

Wall Street Journal je objavio članak u kojem je detaljno opisana Nojmanovu česta upotreba marihuane i sklonost tekili. Opisano je kako je u kabini aviona za Izrael kojim je putovao preduzetnik nađena marihuana.

Članak je bio prekretnica u tome kako su ga ulagači i zaposlenici doživljavali, a jedan od najvećih najavljenih investitora SoftBank, kao i drugi zatražili su promenu vođstva kompanije.

Business Insider je popričao s dvadesetak zaposlenih WeWorka koji su otkrili detalje o raskošnim i ludim zabavama u kompaniji koje su uključivale razuzdanost i nastupe poznatih bendova, a jedan put i dovođenje tigra na sastanak sa Saudijcima.

Zaposleni su otkrili i da je Nojman često postavljao prijatelje i porodicu, bez mnogo iskustva na određene pozicije u kompaniji.

Kompanija je počela pregovore o refinansiranju dugova, a Economist se pre dva dana javno zapitao može li se išta učiniti da se zaustavi klizanje „WeWork-a prema mogućem bankrotu“

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Poslovni dnevnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.