SRBIJA JOŠ DVE DECENIJE MORA DA VRAĆA TITOVE KREDITE! Cifra koju MORAMO da platimo SVETU je ZAISTA astronomska
Josip Broz Tito i Vlada Srbije, Foto: Profimedia, Vlada Srbije

OTKRIVAMO!

SRBIJA JOŠ DVE DECENIJE MORA DA VRAĆA TITOVE KREDITE! Cifra koju MORAMO da platimo SVETU je ZAISTA astronomska

Evo kada ćemo otplatiti naše dugove...

Objavljeno:

Srbija će i narednih skoro dve decenije vraćati dugove nastale u doba vladavine Josipa Broza Tita. Tačnije, kako saznajemo ostalo je da vratimo još 8 milijardi evra kredita koje su podizali premijeri SFRJ.

Srbija je iz budžeta isplatila tačno 69,7 miliona evra po osnovu zajmova iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina koje su Titovi premijeri uzimali od svetskih kreditora.

Nakon što je Srbiji pre tačno sedam dana na naplatu došlo 11,5 miliona evra po istom osnovu, država je ponovo, pre neki dan iz državne kase isplatila skoro 70 miliona evra.

Na naplatu nam je došao deo zajma uzetog pre oko 40 godina od Pariskog kluba poverilaca i to: 54,1 milion evra po osnovu glavnice i 15,6 miliona po osnovu kamate. Ovaj kredit na naplatu je kalendarski zapravo došao juče, ali je iz budžeta Srbije isplaćen jutros s obzirom na to da je dan kada je dolazio na naplatu 22. septembar bio nedelja.

Prethodne nedelje Srbija je iz budžeta isplatila 11,5 miliona evra po osnovu zajma od Svetske banke, odnosno njenog ogranka Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i to: 9,4 miliona evra po osnovu glavnice i 2,18 miliona po osnovu kamate.

Srbija, inače, obaveze prema kreditorima iz perioda SFRJ nije otplaćivala od maja 1992. do aprila 2002. Sporazume o njihovom regulisanju sa Pariskim i Londonskim klubom i sa Svetskom bankom zaključila je od 2001. do 2005. Tako joj u ovoj godini na naplatu dolazi 340 miliona evra kredita. Londonskom klubu treba da vratimo 151 milion evra, Pariskom klubu 121 milion evra i Svetskoj banci 65 miliona.

Ostalo je još da za 19 godina da vratimo ukupno 8 milijardi, koji su podizani da bi se nerealno povećavale plate i penzije u tom vremenu "blagostanja" i tako kupio socijalni mir.

Svojim ekonomskim merama, komunisti su privredu bacili na kolena, ukinuli su privatnu svojinu i uništili srpska sela. Jedini izlaz od potpunog kolapsa, videli su u uzimanju kredita sa grejs periodom od 10 godina, zaključili su ugovore sa užasno visokim, zelenaškim kamatnim stopama.

Danas najviše dugujemo Pariskom klubu - oko milijardu evra kod koga se kao republika pre četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mestu je Svetska banka (700 miliona evra) odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite ćemo još dugo otplaćivati i Kini (15,9 miliona) i Kuvajtu (253,1 milion).

Susedne države istovremeno se mnogo manje zaduživale, ali i bile urednije u otlati starih kredita. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona, godinu dana kasnije. Poslednju ratu od ukupno 525 miliona dolara Slovenci su isplatili 1995. godine, potvrdili su nam u tamošnjoj centralnoj banci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.