OVO JE TAJNA KOJA SE ČUVA: OTP kupio Sosijete?
Banke, Foto: Printscreen/youtube

realizacija dogovora

OVO JE TAJNA KOJA SE ČUVA: OTP kupio Sosijete?

Vrednost transakcije nije poznata

Objavljeno:

OTP banka u utorak je i zvanično kupila Sosijete ženeral banku u Srbiji. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, posao je zaključen uplatom kupoprodajne cene, koja se drži u tajnosti.

Realizacija dogovora o ovoj kupovini na srpskom tržištu između "Sosijete grupe" i "OTP grupe" bila je "na čekanju" tačno devet meseci. Dve bankarske grupacije su svoj ugovor o planiranju prodaje objavile u drugoj polovini decembra 2018. godine, najavivši da je procesom prodaje obuhvaćen i "Sože lizing" i "Sože osiguranje", dok će "Sosijete grupa" svoje prisustvo u Srbiji nastaviti kroz ALD Automotive. Zatvaranje transakcije bilo je uslovljeno odobrenjima nadležnih institucija, od kojih je jedna i Narodna banka Srbije, koja mora da dozvoli svako značajnije preuzimanje vlasništva u bilo kojoj banci u Srbiji.

NBS je ovo odobrenje dala tek 13. septembra, pošto je u međuvremenu tekao postupak pripajanja Vojvođanske banke, koju je OTP banka kupila u decembru 2017. godine.

- NBS je 13. septembra 2019, nakon što je ocenila da su ispunjeni svi propisani uslovi, dala prethodnu saglasnost OTP banci iz Mađarske za sticanje direktnog vlasništva koje bi joj omogućilo 100 odsto glasačkih prava u Sosijete ženeral banci Srbija - rečeno je "Novostima" u NBS. - Navedena saglasnost je samo preduslov za sticanje vlasništva u pomenutoj banci, odnosno, za realizaciju prenosa akcija banke sa dosadašnjeg vlasnika na potencijalnog sticaoca i njihovim upisom kod nadležnih državnih organa Republike Srbije.

Kupovinom Sosijete ženeral banke, OTP će izbiti u sam vrh srpskog bankarskog tržišta. I dalje dominantno učešće u bankarskom sektoru Srbije, sa ukupno osam banaka i udelom u ukupnoj bilansnoj sumi od 58 odsto, imaju banke poreklom iz Italije, Austrije, Francuske i Mađarske, navodi se u poslednjem dostupnom izveštaju sektora za kontrolu banaka NBS, zaključno sa septembrom 2018. - svaka ima po dve banke na tržištu Srbije. Međutim, 25. aprila ove godine OTP banka promenila je ime u Vojvođanska banka, ali će kupovinom Sosijetea, Mađarska opet imati dve banke na tržištu Srbije.

DRUGO MESTO

LISTU najvećih banaka u Srbiji, prema kriterijumu bilansne aktive (imovine) predvodi Banka Inteza, sa tržišnim učešćem od 16,1 odsto, na dan 30. septembar 2018, što su poslednji javno dostupni podaci NBS. Sledi Unikredit sa 11,7 odsto, pa Komercijalna banka sa učešćem od 10,9 odsto. Na četvrtom mestu je Sosijete, sa tržišnim učešćem od 8,4 odsto. Kada se na to doda udeo koji imaju banke (sada jedna jedinstvena Vojvođanska banka) u OTP vlasništvu od 5,7 odsto, dobija se jedan od vodećih tržišnih igrača, kada je reč o imovini - sa tržišnim udelom od čak 14,1 odsto!

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.