Kvadrat novogradnje je sada skuplji za 10 odsto, ovo je PODIGLO CENU STANOVA
Ilustracija, Foto: Profimedia

ovako kaže statistika

Kvadrat novogradnje je sada skuplji za 10 odsto, ovo je PODIGLO CENU STANOVA

Prosečne cene stanova novogradnje u prvoj polovini godine kretale su se u intervalu od 360 evra po metru kvadratnom u Tutinu, do skoro 3.000 evra u beogradskoj opštini Savski venac

Objavljeno: 22.09.2019. 14:40h

Cene stanova u novogradnji u proseku su više od 10 do 13 odsto, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku, a kako tvrde agenti na ovom tržištu, kupci nekretnine vide kao dobru investiciju.

Prosečne cene stanova novogradnje u prvoj polovini godine kretale su se u intervalu od 360 evra po metru kvadratnom u Tutinu, do skoro 3.000 evra u beogradskoj opštini Savski venac, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Najskuplji kvadrati trenutno u Srbiji prodati su na lokaciji "Beograda na vodi" gde je nekoliko stanova, koji će se tek graditi, prodato po ceni većoj od 7.000 evra po kvadratu.

- Cene novogradnje stalno skaču, pre svega u Beogradu i Novom Sadu jer dobar deo kupaca u tome vidi investiciju za budućnost. Pomogli su i jeftiniji stambeni krediti. Cene novogradnje skočile su u proseku 10 odsto za razliku od prošle godine, oko 200 miliona evra se trgovalo više, što je rekordan rast u poslednjih desetak godina - rekao je Milan Bojić, trgovac nekretninama iz Beograda.

Najmanje stanova ima tamo gde ih ljudi najviše traže, na Starom gradu i Vračaru kvadrata novogradnje nema ispod 1.800 evra.

- Cene su ipak nerealno visoke, nastavljaće još da rastu ali ne puno. Ove godine ostvaren je promet od 1,8 milijardi evra. Međutim, tempo rasta cene kvadrata ne ide u korak sa stopom rasta privrede niti sa životnim standardom - izjavio je Bojić.

Prodaja stanova novogradnje registrovana je u 68 opština i gradova Srbije. Površina u proseku je iznosila 53 kvadrata. U Beogradu je u prvoj polovini ove godine prodato 8.800 stanova, a prosečna cena bila je 1.700 evra. Na pojedinim mikrolokacijama u blizini centra u Novom Sadu cena kvadratnog metra novogradnje ide i na oko 2.000 evra.

 

- Investitori su podigli cene, mnogo se više stanova gradi, ali tržište je i dalje gladno. Cene novogradnje skočile su drastičnije nego starogradnje. Situacija u Novom Sadu je takva da ponudite stari stan uz ulaganja do 100 evra po metru kvadratnom i novi koji je skuplji za 400 evra po kvadratu na istoj lokaciji, kupci će se većinom odlučiti za novi. Dobar deo njih to kupuje kao investiciju, pre nego da stave pare u banku. Ko god ima nešto u slamarici ili proda kuću i njive na selu, kupuje stan u gradu. Dosta je i novca sa strane, iz Bosne, Crne Gore i naše dijaspore - kaže Vladimir Rafajlović, menadžer agencije iz Novog Sada.

U Novom Sadu stanove trenutno dosta pazare i zaposleni u IT industiji, obično veličine oko 80 metara kvadratnih.

U Subotici cena kvadrata novoizgrađenog stana je 805 evra, u Zrenjaninu 840, u Sremskoj Mitrovici 760 a u Šapcu 880 evra. U Čačku je kvadrat 860 evra, dok je jeftiniji u Zaječaru (580 evra), Leskovcu (640 evra) i u Vranju (700 evra).

Kupovina za keš

Ipak, stanovi se i dalje najčešće kupuju za gotov novac, kao investicija, bilo da ga kupuju radi rentiranja ili kasnije prodaje. Tek svaki peti kupac stan pazari na kredit. Po podacima RZZS prosečna cena kupljenog stana na kredit je 1.300 evra po kvadratu.

Pročitajte i preti li nam scenario da cene dodatno eksplodiraju i hoće li balon da pukne.

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media