SRPSKI KAPITAL NIJE NAJDOBRODOŠLIJI U HRVATSKOJ! Stigli prvi komentari posle kupovine Kraša
Najava da Kraš kupuje Srbin izazvala je veliku buru, Foto: Printscreen/Prva TV

reakcije

SRPSKI KAPITAL NIJE NAJDOBRODOŠLIJI U HRVATSKOJ! Stigli prvi komentari posle kupovine Kraša

Urednica Ekonometra i Biznisa Radojka Nikolić kaže da je prema informacija iz hrvatskih medija Nebojša Šaranović vlasnik do 10 odsto akcija Kraša

Objavljeno:

Najava da bi najpoznatijeg proizvođača slatkiša u Hrvatskoj mogao da kupi privrednik iz Srbije izazvala je veliku buru.

I to pre svega na hrvatskoj berzi, gde su akcije Kraša obarale sve rekorde.

Najava da bi najpoznatijeg proizvođača slatkiša u Hrvatskoj mogao da kupi privrednik iz Srbije izazvala je buru, pre svega na hrvatskoj berzi, gde su akcije Kraša obarale sve rekorde.

Hrvatska zauzima 17 mesto na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u našu zemlju. Ukupna vrednost njihovih investicija iznosi oko 800 miliona evra. Istovremeno, naše kompanije u Hrvatsku ulažu tek više od 50 miliona evra.

Srpski kapital nije najdobrodošliji u Hrvatskoj, kaže vlasnik ITM grupe i član Nacionalnog saveta za ekonomski razvoj Toplica Spasojević.

On navodi i da je takav odnos konstanta.

- Sa Hrvatskom imamo samo pojedinačne novčane transkacije, a inače nemamo firmu tamo. Nikad nismo ni hteli da je imamo jer ranije nije bilo pogodno vreme za takvo nešto - kaže Spasojević u razgovoru za PRVA TV.

Na pitanje kako mu je izgledala cela situacija oko kupovine Kraša odgovorio je:

- Bura u čaši vode. Mi smo svi deo jednog velikog svetskog tržišta i ta konsolidacija koja se dešava između Amerike i Evrope, između Kine i Amerike...Mi smo toliko mali, a ne možemo da zaobiđemo i te trendove, tako da će konsolidacije da se dešavaju i ovde - navodi on.

Kako je dodao, ako pogledamo koliko hrvatskih ili slovenačkih investicija ima ovde, a srpskih investicija tamo tek nekoliko ti trendovi će, po njemu polako da se preokreću u našu korist.

Urednica Ekonometra i Biznisa Radojka Nikolić, kaže da je prema informacija iz hrvatskih medija Nebojša Šaranović vlasnik do 10 odsto akcija Kraša.

- Šta je on time postigao? Kada je prešao pet posto on sada ima pravo da posmatra rad skupštine, da učestvuje u njenom radu, da saziva vanredne sednice, da traži vanredne izveštaje i da utiče na dnevni red skupštine. To su neke nove ingerencije koje se steknu kada se pet posto vlasništva pređe. Do pet posto on samo poseduje izvesne akcije - kaže Nikolićeva.

Time se postiglo i da se duplira vrednost akcija jer su svi pojurili da ih kupe, Vrednost Kraša tako je dostigla oko 180 miliona evra, što znači da je duplirana jer bi realna vrednost bila 90 miliona evra - kada bi se u ovom trenutku sve prodavalo, kaže ona.

- Čim je prešao pet posto akcija i dobio ova prava, koja se odnose na skupštinu kod njih je to predstavljalo uzbunu i u tom trenutku akcije su skočile - kaže sagovornica PRVA TV.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Prva TV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.