PROSEČNA ZARADA SKOČILA 687 ODSTO, A VEĆINA I DALJE NA MINIMALCU: Nikom nije jasno KAKO?
Prosečna zarada u Srbiji rasla za 38 odsto, Foto: Profimedia

činjenice

PROSEČNA ZARADA SKOČILA 687 ODSTO, A VEĆINA I DALJE NA MINIMALCU: Nikom nije jasno KAKO?

Godišnja zarada rasla u proseku za 38 odsto

Objavljeno:

Prosečne neto zarade u Srbiji su nominalno od 2001. godine do 2018. godine kumalitvno uvećane za 687 odsto, što znači da je prosečna neto zarada u proseku godišnje rasla za 38 odsto.

- Međutim, nakon isključenja inflacije, dobija se potpuno drugačija slika o kretanju prosečne neto zarade u Srbiji jer je ona kumulativno u tom periodu porasla za 152 odsto, odnosno u proseku godišnje oko 8,5 odsto - rekao je asistent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Nemanja Vuksanović govoreći o nivou, dinamici i nejednakosti zarada u Srbiji.

Kako je naveo, podaci pokazuju da je modalna neto zarada za januar 2018. godinu iznosila oko 26.000 dinara.

- Ovaj podatak ukazuje na to da najveći broj zaposlenih u Srbiji prima zaradu koja je skoro upola manja od prosečne zarade - rekao je Vuksanović.

Dodao je da bi se, prema toj vrednosti moglo zaključiti da najveći broj zaposlenih u Srbiji prima zaradu koja je približna vrednosti minimalne zarade.

Kako je ocenio „na ovakvo stanje je verovatno uticala ‘siva ekonomija’, odnosno sklonost malih i srednjih preduzeća i preduzetnika da vladinim organima, uključujući Poresku upravu, prijavljuju minimalnu zaradu, iako je isplaćena veća“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.