KO JE SRBIN KOJI JE KUPIO HRVATSKO NACIONALNO BLAGO? Nebojša Šarović je bivši saradnik jednog vrlo poznatog čoveka!
Tajanstveni kupac akcija Kraša definitivno je srpski privrednik Nebojša Šaranović, Foto: Printscreen/Prva TV

konačno se zna

KO JE SRBIN KOJI JE KUPIO HRVATSKO NACIONALNO BLAGO? Nebojša Šarović je bivši saradnik jednog vrlo poznatog čoveka!

Ostaje pitanje kakve su zapravo krajnje namere - da li Šaranović želi kontrolni paket u Krašu ili će se zaustaviti sa trenutnim aktivnostima na Zagrebačkoj berzi

Objavljeno:

Tajanstveni kupac akcija Kraša definitivno je srpski privrednik Nebojša Šaranović, vlasnik Kappa Star Limited, kompanije u regionu najpoznatijoj po jafa keksu.

Kappa Star Limited, društvo s ograničenom odgovornošću, holding kompanija u stopostotnom vlasništvu Nebojše Šaranovića, osnovana 2000. na Kipru, ovog ponedeljka je putem računa RBA Austrija prešla pet odsto vlasništva Kraša, objavila je danas Zagrebačka berza i tako potvrdila ovu informaciju. Upravo kada neko stekne pet odsto udela, mora da se objavi i ime.

Hrvatski mediji danima su se bavili identitetom kupca akcija kompanije Kraš na Zagrebačkoj berzi, čija je cena u međuvremenu astronomski skočila na 13.500 dinara. Tamošnji mediji su naveli i da je Šaranović "treći igrač“ koji je od 5. septembra počeo agresivnu kupovinu akcija Kraša.

Dodaju da je teško je dokučiti njegov ekonomski rezon ako se zna da su do sada iz Mesne industrije braće Pivac i Kraš-Esopa dolazile poruke kako neće prodavati svojih zajedničkih 51 odsto deonica s pravom glasa.

Ostaje pitanje kakve su zapravo krajnje namere - da li Šaranović želi kontrolni paket u Krašu ili će se zaustaviti sa trenutnim aktivnostima na Zagrebačkoj berzi.

Budući da Kappa Star u svom portfelju ima i kompanije Umka, Papir Servis, te Geomašinu, koje se bave proizvodnjom wc papira, salveta, maramica ili, pak, novinskog papira, ne čudi da Šaranovića na srpskom tržištu zovu “kraljem papira”, piše Jutarnji list.

I dodaju da je kupovinom Baninija 2017, čiji je keks takođe popularan u Hrvatskoj, Šaranović jasno dao do znanja da svoje poslovanje širi i na konditorsku industriju.

Nebojša Šaranović bio je jedan od najbližih saradnika Miroslava Miškovića i među prvih pet zaposlenih u preduzeću "Delta M" 1991. godine. Kako "Novosti" saznaju, pokazao je izuzetan talenat za trgovinu i 1993. u dogovoru sa Miškovićem odlazi u Rusiju zbog poslovanja kompanije, mada nije znao ni reč ruskog. Brzo je naučio jezik, a zahvaljujući izuzetnim hazarderskim veštinama uspeo je za ovo preduzeće da napravi velike poslovne operacije. Među njegove najveće uspehe ubraja se kupovina 1994. godine većinskog paketa u ruskom gigantu "Bajkalskom celuloznom kombinatu".

U "Delti" je radio do 2004, kada se osamostalio i počeo da kupuje različita preduzeća. Sada je vlasnik kiparske investicione grupacije "Kapa star limitid". Poznat je i kao "kralj papira" jer poseduje tri fabrike papirnih proizvoda. Vlasnik je Fabrike kartona "Umka" Beograd, "Papir servisa FHB" Beograd, "Ekostar paka" Beograd i fabrike biskvita i keksa "Jafa" Crvenka i "Banini" Kikinda.

Zanimljivo je da je "Kraš" hteo 2010. godine da kupi fabriku slatkiša "Jafa" Crvenka, a Šaranović ih je tada odbio. Kupovinom "Baninija" 2017. jasno je stavio do znanja da svoje poslovanje planira da razvija i u oblasti konditorske industrije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.