STIŽE NOVAC OD BESPLATNIH AKCIJA: Evo koliko svakome sleduje!
Novac, Foto: Stock

STIŽE NOVAC

STIŽE NOVAC OD BESPLATNIH AKCIJA: Evo koliko svakome sleduje!

Građani Srbije koji poseduju akcije kompanije NIS danas će dobiti dividendu od 33,97 dinara po akciji iz neto dobiti kompanije ostvarene u 2018. godini, dok će Republici Srbiji na ime dividende biti uplaćeno 1,9 milijardi dinara u budžet

Objavljeno:

Građani Srbije koji poseduju akcije kompanije NIS danas će dobiti dividendu od 33,97 dinara po akciji iz neto dobiti kompanije ostvarene u 2018. godini, dok će Republici Srbiji na ime dividende biti uplaćeno 1,9 milijardi dinara u budžet.

Iz NIS-a je saopšteno da kompanija uplaćuje danas dividendu akcionarima u ukupnom iznosu od 6.517.524.188 dinara, što je 25 odsto neto dobiti društva iz 2018. godine.

Pravo na isplatu dividende, kako se navodi, imaju svi akcionari koji su bili upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti kao vlasnici akcija na Dan akcionara XI redovne sednice Skupštine akcionara, odnosno 17. juna 2019. godine.

Na Dan akcionara, NIS je imao 2.080.822 akcionara.

Kompanija "Gasprom njeft“ je vlasnik 56,15 odsto akcijskog kapitala NIS-a, dok 29,87 odsto akcija poseduje Republika Srbija. Ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima.

Isplata manjinskim akcionarima obavlja se preko Centralnog registra hartija od vrednosti, na račune koje koriste za trgovanje akcijama ili na račune koje su dostavili prilikom prijavljivanja za besplatne akcije.

Građanima Srbije koji poseduju akcije NIS-a biće isplaćeno 33,97 dinara po akciji, što je iznos koji se dobije kada se od bruto vrednosti dividende po akciji (39,97 dinara) odbije porez od 15 odsto koji je NIS dužan da obračuna i uplati za ove akcionare pri isplati dividendi, precizira se u saopštenju.

Republici Srbiji će na ime dividende u budžet biti uplaćeno 1.947.022.397,18 dinara, dodaje se dalje uz podsećanje da Republika ostvaruje i prihod na osnovu poreza koji se uplaćuje prilikom isplate dividende akcionarima.

Ovo je sedma godina zaredom da NIS svojim akcionarima na ime dividende isplaćuje 25 odsto neto dobiti društva, koja je prošle godine iznosila 26,06 milijardi dinara

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.