MALI OBJAVIO KOLIKO ĆE BITI POVEĆANJE PLATA i ko će dobiti NAJVIŠE PARA!
Siniša Mali, Foto: Beta

NAJAVA MINISTRA

MALI OBJAVIO KOLIKO ĆE BITI POVEĆANJE PLATA i ko će dobiti NAJVIŠE PARA!

On je istakao da prema najavama predsednika Vućića, najveće povećanje dobiće medicinski radnici, sestre, a zatim doktori

Objavljeno: 16.09.2019. 07:35h
  • 18

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da očekuje da će već u decembru prosečna plata biti iznad 500 evra.

On je u intervjuu za Blic rekao da će povećanje u javnom sektoru uslediti od novembarske plate, koja se isplaćuje u decembru.

- Trenutno su razgovori sa MMF u toku, a ohrabruje nas suficit u budžetu koji je u avgustu iznosio 46,6 milijardi dinara - rekao je Mali.

On je istakao da prema najavama predsednika Vućića, najveće povećanje dobiće medicinski radnici, sestre, a zatim doktori, a povećanje će prosečno biti veće od šest odsto.

Takođe od sledeće godine preduzeća će moći da daju povećanje od dodatnih pet odsto, jer se ukida Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata.

foto: Profimedia

Mali njavljuje i da će svi penzioneri dobit povećanje od pet do 5,5 odsto, i to prema "švajcarskom" modelu.

- U narednim nedeljama znaćemo koliko će tačno povećanje iznosti, reč je o sistemskom rešenju. Mislim da je to najpravedniji model, jer se indeksacija vrši svake godine, a visina penzija zavisi od toga kolika je stopa inflacije i koliko su porasle plate - kaže Mali.

Ponovio je i da će oko 1. decembra svi penziopneri dobiti jednokratnu pomoć od 5000 dinara, a povećanje će uslediti od 1. januara iduće godine.

U budžetu za narednu godinu će, kako kaže, naglasak biti na javnim investicijama i u tu svrhu će biti izdvojeno 250 milijardi dinara.

Za iduću godinu projektovani privredni rast je četiri odsto, a rast ukupnih investicija očekuje se da bude 9,2 odsto, dok se očekuje da nezaposlenost padne na jednocifren broj.

Kada su u pitanju ponude za Komercijanu banku kaže da ne moze jos da govori o imenima, ali da je reč o tri banke među kojima je i jedna domaća.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media