NEVEROVATNE VESTI ZA SRBIJU: Ceo svet čita šta je napisao FAJNENŠEL TAJMS!
Britanski list "Fajnenšel tajms", Foto: Profimedia

novi projekti

NEVEROVATNE VESTI ZA SRBIJU: Ceo svet čita šta je napisao FAJNENŠEL TAJMS!

List navodi da tu situaciju "bez presedana" sa 107 projekta vrednih 5,8 milijardi dolara pokreće proizvodnja

Objavljeno:

Britanski list "Fajnenšel tajms" u najnovijem broju objavio je tekst o privrednim potencijalima koje nudi Srbija, navodeći da je u Srbiju prosle godine ušla rekordna količina direktnih stranih grinfild investicja.

List navodi da tu situaciju "bez presedana" sa 107 projekta vrednih 5,8 milijardi dolara pokreće proizvodnja.

"Srbija, najveća država Zapadnog Balkana po broju stanovnika, privukla je prošle godine neviđenu količinu direktnih stranih grinfild investicija. Reč je o 107 projekata u vrednosti od 5,8 milijardi dolara, u poređenju sa godišnjim prosekom od 69 projekata od 2014. godine", navodi se u istraživanju "fDi Markets-a", specijalizovanom servisu FT-a za praćenje prekograničnih grinfild investicija.

Srbija je privukla više grinfild investicija u 2018. godini nego bilo koja druga zemlja u svetu u odnosu na svoj bruto domaći proizvod, dok su Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija, takođe ostvarile dobre rezultate, dodaje se u analizi.

Obim stranih investicionih projekata u Srbiji kontinuirano raste od 2015. godine, posebno u proizvodnom sektoru, zaključuje "fDi Markets".

Industrija automobilskih komponenti, hrana i duvan, tekstil i nekretnine, bili su vodeći sektori po stranim direktnim investicijama, koji su zajedno imali udeo veći od polovine (54 odsto) u ukupnim ulaznim SDI projektima u 2018. godini, precizira se u tekstu.

"Srbija ima dobar geografski položaj i unapređenu infrastrukturu. To je najveća država u jugoistočnoj Evropi koja nije članica EU i koja ima dobre sporazume o slobodnoj trgovini s nekoliko zemalja kao što su EU, Rusija i Turska i sa susednim zemljama zapadnog Balkana", izjavila je Zuzana Hargitai, direktorka za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj.

- Znam jednog investitora koji je upravo zatvorio fabriku u Češkoj jer bi mogao da nađe jeftiniju radnu snagu u Srbiji - dodala je ona.

Britanski list podseća da je ranije ove godine kineski proizvođač guma "Šandong Linglong" započeo radove na izgradnji fabrike u Slobodnoj trgovinskoj zoni Zrenjanina, u koju će uložiti 800 miliona evra.

FT dalje navodi da su grinfild strane investicije u sektoru automobilskih komponenti u Srbiji neprekidno rasle od 2015. godine, kako u pogledu broja projekata, tako i kapitala.

Najveći deo ulaganja dolazi iz Nemačke, za kojom sledi Južna Koreja.

U članku se dalje navodi da je nemački proizvođač auto-komponenti "ZF Friedrischafen" uložio više od 100 miliona evra u novi objekat koji je nedavno otvoren, a u kojem će se, kako je saopšteno iz te kompanije, proizvoditi električna i hibridna vozila i radiće oko 1.000 ljudi.

Britanski list piše da automobilska industrija u Srbiji datira iz tridesetih godina prošlog veka, a da danas čini 10 odsto ukupnog izvoza zemlje i zapošljava više od 40.000 ljudi, prema podacima Razvojne agencije Srbije.

Kompanija Fijat je poslednji značajan ulagač, nakon što je uložila blizu milijardu evra u 2008. godini, dok je proizvođač automobilskih komponenti "Džonson elektrik" 2016. godine u Srbiji otvorio svoj najveći evropski proizvodni pogon.

FT navodi da je Srbija na 48. mestu od 190 ekonomija sveta po lakoći poslovanja, prema poslednjoj Duing biznis (Doing Business) listi Svetske banke i da zemlja želi ući u EU do 2025. godine, iako su tenzije u vezi sa Kosovom jedna od nekoliko prepreka.

Bez obzira na to, srpski program reformi je, kako ocenjuje FT, omogućio zemlji da uspe u svom glavnom ekonomskom cilju - privlačenju SDI, što je zauzvrat stvorilo radna mesta i doprinelo najnižoj stopi nezaposlenosti u poslednjih deset godina od 10,3 posto.

Srbija se, međutim, sada mora preusmeriti ka drugim ciljevima, kao što su bolja integracija SDI sa lokalnom ekonomijom kako bi domaće kompanije mogle da imaju koristi od prenosa znanja, navodi se u članku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.