POSLODAVCI U NEMAČKOJ SU OČAJNI, RADNIKE TRAŽE I PO 200 DANA! Sve će vam dati ukoliko znate ove ZANATE
Novac / Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija

PRILIKA ZA ZAPOŠLJAVANJE

POSLODAVCI U NEMAČKOJ SU OČAJNI, RADNIKE TRAŽE I PO 200 DANA! Sve će vam dati ukoliko znate ove ZANATE

Gotovo dve trećine svih slobodnih radnih mesta nije popunjeno!

Objavljeno:

Vodoinstalateri i majstori za grejanje i klimatizaciju najtraženija su zanimanja u Nemačkoj, ni u jednoj drugoj branši ne treba toliko vremena za popunjavanje slobodnih radnih mesta, proizlazi iz nove analize Federalne agencije za zapošljavanje.

Gotovo dve trećine svih slobodnih radnih mesta u ovoj branši nije popunjeno u proseku 200 dana, a slede negovatelji starijih osoba sa 199 dana.

U analiziranim grupama zanimanja postoji više od 472.000 slobodnih radnih mesta, od čega samo u proizvodnim zanimanjima 63.000, uključujući industrijsku i preciznu mehaniku. Slede zdravstvene profesije sa 61.000 ponuda za posao.

"RTL" piše da sve to osete građani – u Bavarskoj je ovog leta bilo problema s voznim redovima vozova jer je nedostajalo vozača, a u celoj zemlji sve je više vesti o privremenim zatvaranjima bolnica zbog nedostatka medicinskih sestara, a čak je i manjak lekara sve veći.

Provera obrazovanja!

Iako je pronalaženje posla za strane državljane u Nemačkoj znatno olakšano, a tek će biti sa primenom novih zakonskih pravila od januara 2020. godine, prvo je neophodna provera obrazovanja, odnosno to da li njegovo obrazovanje odgovara kvalifikovanom obrazovanju koje se traži u Nemačkoj.

Inače, savezna vlada Nemačke usvojila je predlog zakona koji će, kada ga izglasa parlament, početi da važi početkom 2020. godine, a koji se odnosi na novine za sve strane državljane koji žele da rade u Nemačkoj.

Za traženje posla potrebna viza!

Novi zakon omogućiće dobijanje šestomesečne vize za dolazak u Nemačku kako bi se uopšte tražio posao. To znači da je zabranjeno tražiti posao ukoliko se dođe bezvizno, odnosno turistički. Posebno je istaknuto da svi strani državljani tokom tog šestomesečnog boravka u Nemačkoj moraju da se staraju sami o sebi, kao i da dokažu da imaju dovoljno novca za život u Nemačkoj i da neće računati ni na kakvu socijalnu pomoć.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Večernji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.