LJAJIĆ O ALBANSKIM TAKSAMA KOJE SU UNIŠTILE SRPSKU PRIVREDU: Za osam meseci ostali smo bez ovoliko miliona evra
Rasim Ljajić, Foto: Printscreen/ Youtube

Ministar ISKREN

LJAJIĆ O ALBANSKIM TAKSAMA KOJE SU UNIŠTILE SRPSKU PRIVREDU: Za osam meseci ostali smo bez ovoliko miliona evra

Ministar trgovine Rasim Ljajić govorio je o merama Prištine. Najveći porast izvoza na KiM ima Grčka

Objavljeno:

Srpske komšije profitirale su od taksa koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz centralne Srbije, a najviše su se okoristili Grci, Mađari, Slovenci, Bugari, Makedonci i Hrvati! To je, ipak, sasvim očekivan potez ovih zemalja, jer su iskoristili slobodno tržište i upražnjene trgovačke rafove.

I dok region zadovoljno trlja ruke, Beograd svakodnevno gubi. Kako je rekao ministar trgovine Rasim Ljajić, za osam meseci, koliko su takse na snazi, na Kosovu i Metohiji plasirano je za 260 miliona evra manje robe nego u istom periodu prošle godine.

- To su direktni finansijski gubici, ali će dugoročna šteta biti još veća jer će naši privrednici možda trajno izgubiti to tržište - naglasio je ministar Ljajić. - Drugi su već iskoristili. Tako je Grčka u maju povećala izvoz na KiM za tri i po puta, Mađarska, Slovenija, Bugarska i Hrvatska više od dva i po puta, a Severna Makedonija za 50 odsto.

Takse od 100 odsto na srpske proizvode uvedene su 21. novembra prošle godine i vlasti u Prištini, uz sve pritiske međunarodne zajednice, ne popuštaju. Traže, između ostalog, da Srbija prizna nezavisno Kosovo i dok to ne uradi, dodatni nameti na robu iz centralne Srbije ostaju. Procene su da Srbija dnevno gubi milion evra.

I dok su se prištinske vlasti javno hvalile da se zahvaljujući ovim taksama povećala "domaća" proizvodnja, ali i broj zaposlenih radnika, Institut GAP u Prištini nedavno je objavio da su najveći profit ostvarili Slovenija, Izrael i Turska. Kako su tada naveli, podaci ne ukazuju na ubrzan rast prerađivačke industrije na Kosovu ili stvaranje novih radnih mesta. Zabeležen je, međutim, porast cene kosovskih proizvoda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.