NA BIROU RADA U SRBIJI ČAK 151 DOKTOR NAUKA! Na posao čekaju i ove dve struke, NE UPISUJTE TE FAKULTETE!
Najobrazovaniji građani u Srbiji ne mogu da nađu posao, Foto: Profimedia

KOLAPS

NA BIROU RADA U SRBIJI ČAK 151 DOKTOR NAUKA! Na posao čekaju i ove dve struke, NE UPISUJTE TE FAKULTETE!

Iako bi bilo očekivano da se o sve njih poslodavci "otimaju", u praksi očito to nije tako

Objavljeno:

U Srbiji su zvanično bez posla 22 doktora ekonomskih nauka. Oni ujedno čine i najmasovniju grupu među najobrazovanijim građanima koji su evidentirani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Prosečno imaju oko 45 godina, dok su na birou rada prosečno 34 meseca.U toj evidenciji se nalaze i doktori medicinskih nauka, kojih je devetoro. Prosečno na posao čekaju 28 meseci i imaju 36 godina.

Iako bi bilo očekivano da se o sve njih poslodavci "otimaju", u praksi očito to nije tako, piše "Politika". Jer, prema podacima NSZ na posao u Srbiji čeka 151 doktor nauka, različite struke, od kojih su 92 žene.

Statistika potvrđuje da su ekonomija i pravo, a potom medicinske i društvene nauke, oblasti za kojima vlada najveće interesovanje onih koji se odluče da steknu osmi stepen obrazovanja.

Od 151 nezaposlene osobe, s anajvišim stepenom stručnosti, posao je preko biroa rada dobilo tek njih 15, ali postoje i oni koji su na evidenciji samo "pro forme", jer očekuju neke olakšice ili vizu za mesto gde će njihova diploma imati veću težinu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.