SNIŽENJA I RASPRODAJE U SRBIJI VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTI! Šoping akcije od danas samo ovako mogu da izgledaju
Sezonsko sniženje može trajati najviše 60 dana, Foto: AP

NOVI ZAKON O TRGOVINI

SNIŽENJA I RASPRODAJE U SRBIJI VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTI! Šoping akcije od danas samo ovako mogu da izgledaju

Nema više lažnih rasprodaja i akcija

Objavljeno:

Novi Zakon o trgovini koji bi trebalo da definiše šta su rasprodaje, sezonska sniženja i akcijska prodaja počinje danas da se primenjuje, a time bi, kako je naglašeno, trebalo da bude sprečena pojava lažnih sniženja i rasprodaja.

Novim Zakonom tačno se definiše period sezonskih sniženja od maksimalno dva puta godišnje.

Sezonsko sniženje započinje između 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula, i može trajati najviše 60 dana. Na taj način bi trebalo da se izbegne da se u isto vreme ista roba u jednim radnjama prodaje po nižim, a u drugim po redovnim cenama.

foto: AP

Od sada je trgovac, prema novim propisima, dužan da kada je u pitanju rasprodaja, osim da jasno istakne redovnu i sniženu cenu, da fizički izdvoji robu koja je na rasprodaji. Roba koja imala jednu cenu samo nekoliko dana pa je onda navodno snižena, smatraće se obmanjujućom poslovnom praksom i trgovac će biti kažnjen.

Novim zakonom zabranjeno je i reklamiranje robe po sniženoj ceni koje ima u tako maloj količini da je očigledno da se namerava privlačenje kupaca kako bi kupili i drugu robu.

Trgovci više neće moći da snize, na primer, cenu samo jedne majice za 70 odsto, pa da istaknu da su cene snižene u tom procentu, kao sada. Kod oglašavanja procenta sniženja, najveći procenat može da se navede ukoliko se odnosi na najmanje jednu petinu robe u asortimanu trgovca.

Ako se u oglasnoj poruci porede cene robe ili usluga različitog kvaliteta, odnosno cene robe sa nedostatkom i bez njega, mora se navesti da je niža cena uslovljena nižim kvalitetom, odnosno nedostatkom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.