Vlada Srbije otpisala Srbijagasu dug od 1,2 milijarde evra!
Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa", Foto: Nebojša Mandić

preduzeća koje je u stopostotnom vlasništvu Srbije

Vlada Srbije otpisala Srbijagasu dug od 1,2 milijarde evra!

Građani Srbije godinama unazad su plaćali gubitke ‘Srbijagasa’

Objavljeno:

Vlada Srbije otpisala je celokupan dug javnog preduzeća “Srbijagas” prema državi, u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde evra, proizilazi iz Zaključka Vlade Srbije, koji je na upit dostavljen Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Kako piše RSE, dug “Srbijagasa”, preduzeća koje je u stopostotnom vlasništvu Srbije, prema državi gomilao se godinama, a skoro 80 odsto tog duga (933,8 miliona evra) nastalo je tako što su se aktivirale bankarske garancije, koje je država Srbija dala za dugoročne kredite koje je kod komercijalnih banaka uzimao “Srbijagas”, vidi se u Zaključku Vlade od 26. marta.

U tekstu Zaključka piše da je Vlada odlučila da potraživanje prema “Srbijagasu” u ukupnom iznosu od više od 141 milijarde dinara (1,2 milijarde evra) “konvertuje u trajni ulog Republike Srbije u javno preduzeće ‘Srbijagas’, odnosno da kao osnivač Republika Srbija za iznos konvertovanog potraživanja poveća kapital javnog preduzeća”. Reč je praktično o “otpisivanju duga” javnom preduzeću “Srbijagas”, objašnjava za RSE član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković, uz napomenu da u ekonomskom smislu to nije dodatni trošak za budžet, odnosno za građane Srbije. “Taj novac je već potrošen.

Država je već platila obaveze ‘Srbijagasa’ u ovom iznosu od 1,2 milijarde evra i to se do sada vodilo kao dug ‘Srbijagasa’ prema državi, kao da će jednog dana‘Srbijagas’ tu državnu pomoć da vrati. To nije bilo realno, nije bilo ni planirano, samo je računovodstveno beleženo tako, a sve vreme se zapravo znalo da je to potrošen novac i da ‘Srbijagas’ to nikada neće moći da plati”, kazao je Vučković.

Prema njegovim rečima, građani Srbije godinama unazad su plaćali gubitke ‘Srbijagasa’ koji su se merili stotinama miliona evra, dok se ‘Srbijagas’ suočavao sa velikim problemima u poslovanju i gomilao dugove. Fiskalni savet je u više navrata upozoravao na uzroke upitnog poslovanja “Srbijagasa”.

Ključna su bila dva faktora – nerealna cena po kojoj je “Srbijagas” prodavao gas i to što mnoga javna preduzeća i državne firme nisu plaćale “Srbijagasu” isporučeni gas, piše RSE.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.