SRBIJA DOBIJA TREĆI AERODROM: Na VIDOVDAN počinje da se sleće i uzleće sa MORAVE, pogledajte kako IZGLEDA (FOTO)
Moderna zgrada aerodroma u Lađevcima, Foto: Printscreen

dobra vest

SRBIJA DOBIJA TREĆI AERODROM: Na VIDOVDAN počinje da se sleće i uzleće sa MORAVE, pogledajte kako IZGLEDA (FOTO)

Očekujemo veliki protok putnika, ali i robe

Objavljeno:

Kako bi se ukrcali u avion i poleteli u željenom pravcu građani zapadne Srbije do sada su morali prvo otputovati do Beograda ili Niša.

To putešestvije od 28. juna postaće prošlost, jer na Vidovdan Aerodrom “Morava” konačno se otvara i za civilni saobraćaj.

U Lađevcima su u toku zadnje pripreme, a po svemu sudeći, biće ovo savremena vazdušna luka.

foto: Printscreen

„Uloženo je dosta truda, ali i finansijskih sredstava kako bi naša država dobila i treći civilni aerodrom. Vredno se radi i ovih nekoliko dana pred samo otvaranje i do Vidovdana će sve biti spremno za prve letove“, kaže direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković za agenciju RINA.

Na aerodromu Lađevci posao će dobiti pedeset dvoje ljudi, a otvaranje ove vazdušne luke doneće nemerljiv ekonomski i turistički potencijal.

„Očekujemo veliki protok putnika, ali i robe. Time će rasti i mogućnost za nova zapošljavanja, jer u krugu aerodroma biće otvoreni fri šopovi, kargo agencije, banke“, istakao je Zdravković.

Za saradnju sa civilnim aerodromom Morava već su zainteresovane i svetske avio-kompanije, a prvi avioni poleteće najverovatnije ka Turskoj i Nemačkoj.

Kako navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zaključno sa 2012. uloženo je oko 15 miliona evra. U toku 2019. u aerodrom Morava biće uloženo još oko 11 miliona evra.

foto: Printscreen

U ovoj fazi se završavaju radovi u pristanišnoj zgradi (transportne trake, rendgeni i metal-detektorska vrata, pultovi, oprema za potrebe carine i granične policije i drugo), na pisti (presvlačenje piste novim asfaltom i sistem svetala za korišćenje noću), presvlačenje veze između piste i platforme koja se nalazi ispred pristanišne zgrade i nabavlja se oprema za bezbedno korišćenje aerodroma (vatrogasna, medicinska i druga vozila i oprema).

„Paralelno sa radovima, od pristiglih 369 prijava, vrši se selekcija kandidata za prijem u radni odnos 51 radnika neophodnih za rad aerodroma i priprema za dobijanje dozvole operatera, koju izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije“, navode iz resornog ministarstva.

„Aerodrom može da servisira do milion putnika na godišnjem nivou, kada radi u punom kapacitetu. U zavisnosti od procene nosivosti piste, koja se očekuje tokom sledeće nedelje, znaće se koji je kritični tip vazduhoplova koji će moći da se opslužuje. Što je veći kritični vazduhoplov i broj zainteresovanih kompanija će biti veći, a time i očekivani broj putnika“, odgovaraju iz ministarstva.

Prezentacija opslužnog područja, kapaciteta i opremljenosti aerodroma sprema se do polovine juna. Prvi ugovori, ukoliko se interesovanja realizuju, očekuju se do kraja jula.

BONUS VIDEO:

Prokišnjava autobus 706 u Batajnici (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.