CENE NAFTE SU KONAČNO PALE: Šta će to značiti za CENU GORIVA u Srbiji?
Rast cene početkom aprila mogao je da dovede do poskupljenja goriva u Srbiji početkom juna, i to za tri dinara po litru, Foto: Profimedia

strah od recesije

CENE NAFTE SU KONAČNO PALE: Šta će to značiti za CENU GORIVA u Srbiji?

Cene nafte našle su se pod snažnim pritiskom krajem prošle nedelje

Objavljeno:

Cene nafte na svetskim tržištima oštro su pale i prošle nedelje, već drugu sedmicu zaredom, jer trgovinski sukob između SAD i Kine povećava rizik od recesije, što bi smanjilo potražnju za energentima, a ulagače je uznemirila i pretnja SAD da će uvesti carine na uvoz iz Meksika.

Na londonskom tržištu cena barela pala je za 6,1 odsto, na 64,50 dolara, dok je na američkom barel pojeftinio 8,8 procenata, na 53,50 dolara.

Cene nafte našle su se pod snažnim pritiskom krajem prošle nedelje kada je predsednik SAD Donald Tramp poručio da će od 10. juna uvesti carine od 5 odsto na sav uvoz proizvoda iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 odsto sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice. Takav potez niko nije očekivao, pa su ulagači bili šokirani.

- Odluka, razumljivo, izaziva strah kod investitora. Američke rafinerije dnevno uvoze oko 680.000 barela meksičke nafte. Carine od pet odsto povećale bi njihove troškove za dva miliona dolara dnevno - tumače u PVM-u.

Trgovci naftom ionako su zabrinuti zbog trgovinskog rata između SAD i Kine, koji bi mogao izazvati usporavanje rasta globalne privrede, a mnogi analitičari smatraju i da bi mogao biti okidač recesije.

Napetosti rastu od kada je SAD uvrstio "Huavej" na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih firmi bez dozvole vlade, zbog pretnji nacionalnoj bezbednosti.

Rast cene početkom aprila mogao je da dovede do poskupljenja goriva u Srbiji početkom juna, i to za tri dinara po litru.

Početkom maja naftaši su, ipak, isticali da ne očekuju ozbiljniji rast cena goriva.

Bonus video

(Espreso.co.rs/SEEbiz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.