OVO JE PROFIL SRPSKOG SEZONCA: Ima više od 45 godina, čisti i zarađuje... DA LI JE OVO DOVOLJNO ZA ŽIVOT?
Ima više od 45 godina, čisti i zarađuje..., Foto: BETA / Ana Slović

bruka!

OVO JE PROFIL SRPSKOG SEZONCA: Ima više od 45 godina, čisti i zarađuje... DA LI JE OVO DOVOLJNO ZA ŽIVOT?

Minimalac u Srbiji je oko 27.000 dinara mesečno, odnosno nešto više od 1.000 dinara dnevno

Objavljeno:

Prosečni sezonski radnik u Srbiji ima od 46 do 61 godinu, a bavi se poslovima čišćenja, ljuštenja, sortiranja, pakovanja i skladištenja, pokazuje statistika od početka primene novog Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

Novi zakon počeo je da se primenjuje 7. januara ove godine, a izveštaj Poreske uprave otkriva da je do sada u 135 opština kod 119 poslodavaca angažovano 5.677 sezonskih radnika. Brojke pokazuju da su najbrojniji sezonci starosti od 46 do 61 godine, a zanimljivo da je i 53 maloletnika prijavljeno za rad na sezonskim poslovima. Treba napomenuti da se periodičnog posla u Srbiji hvata veći broj građana starijih od 61 godine nego mladi koji imaju od 18 do 30 godina. Kada je reč o poslovima sa najviše sezonaca posle čišćenja, ljuštenja, sortiranja, pakovanja, skladištenja izdvajaju se orezivanje i priprema zemljišta, zatim sadnja, setva odnosno žetva gde ima na desetine hiljada radnika.

Sezonski radnik uživa gotovo sva prava kao i stalno zaposleni.

"Pripada mu pravo na naknadu za rad u neto iznosu najmanje u visini minimalne cene rada po radnom času utvrđene u skladu sa Zakonom o radu, pravo na ograničeno radno vreme, odmor u toku dana, kao i dnevni i nedeljni odmor najmanje u trajanju utvrđenom Zakonom o radu, kao i uslove rada kojima se obezbeđuje bezbednost i zdravlje na radu u skladu sa Bezbednosti i zdravlja na radu", naglašavaju u Ministarstvu za rad. Minimalac u Srbiji je oko 27.000 dinara mesečno, odnosno nešto više od 1.000 dinara dnevno.

53 sezonca ima od 15 do 17 godina

1.023 sezonskih radnika ima od 18 do 30 godina

1.339 sezonaca ima od 31 do 45 godina

2.063 sezonskih radnika staro je od 46 do 60 godina

1.199 sezonaca ima više od 61 godine

Inače, zakon o sezoncima je urađen po mađarskom modelu iako je pre tri godine bilo drugačijih najava.

- U toku rada na izradi Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, odustalo se od hrvatskog modela, koji propisuje obrazac ugovora za sezonske poslove na koji se lepe vrednosni vaučeri o plaćenom porezu i doprinosima po svakom radnom danu. Naš Zakon je rađen po ugledu na mađarski zakon o pojednostavljenom angažovanju, koji ima elektronski sistem uplate poreza i doprinosa - ističu u Ministarstvu za rad i dodaju da je zakon stupio na snagu 7. jula prošle godine, a da se primenju od 7. januara ove godine, piše Blic.

Kako kažu u ministarstvu, donošenjem ovog zakona smanjuje se rad na crno u poljoprivredi i uvodi novi vid fleksibilnog oblika rada.

- Zakonom je pojednostavljena prijava sezonskih radnika preko portala Poreske uprave, koja šalje podatke Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja i organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja. Tokom trajanja angažovanja na sezonskim poslovima sezonski radnici ostvaruju pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i prava iz zdravstvenog osiguranja za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti - objašnjavaju u ovom ministarstvu.

Broj sezonaca po poslovima

36.368 angažovano je na poslovima čišćenja, ljuštenja, sortiranja, pakovanja, skladištenja

20.578 orezivanje

11.960 priprema zemljišta, sadnja, setva, žetva

4.029 presađivanje i proređivanje

1.356 branje jagodičastog voća

1.243 uništavanje štetočina

1.021 upravljanje poljoprivrednim mašinama (traktor, kombajn i slično)

829 ispaša, nega stoke i drugi poslovi u stočarstvu

736 zaštita bilja

371 hortikultura

274 branje i vađenje povrtarskih kultura

189 seča stabala

75 branje koštičavog voća

43 šišanje/striža

BONUS VIDEO: UČENICI ŠKOLE DRINKA PAVLOVIĆ SU PRIMER SVIMA: Prave kolače za Andreja, kako bi sakupili novac za lečenje! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.