GORIVO JE POSKUPELO I DO 6 DINARA! Najveći crnjak je što TO NIJE KRAJ!
Najveći crnjak je što TO NIJE KRAJ!, Foto: Profimedia

au!

GORIVO JE POSKUPELO I DO 6 DINARA! Najveći crnjak je što TO NIJE KRAJ!

Međutim, evrodizel, u prvom redu zbog visokih državnih dažbina na ovu vrstu goriva, i dalje je skuplji nego u svim zemljama s kojima se Srbija graniči

Objavljeno:

Cena goriva u Srbiji svakodnevno rastu, pa je za samo mesec dana benzin na pumpama u Srbiji poskupeo za više od šest dinara po litru, evrodizel nešto manje od dinar, a TNG auto-gas za 3,6 dinara.

Cene goriva rastu još od početka februara, kada je i počeo trend rasta cene sirove na svetskim berzama.

- Na povećanje cene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji i svim zemljama u okruženju uticao je pre svega rast cene sirove nafte. Trend rasta cene „brenta“ počeo je još pre tri meseca, kada je barel ove nafte koštao 50,47 dolara - objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS-a.

Naime, od 24. decembra do 24. aprila cena barela povećana je čak za 48 odsto i upravo ta promena je u najvećoj meri doprinela skoku cena goriva u svim zemljama. Barel brenta je u navedenom periodu poskupeo od 50,47 na 74,57 dolara, dok je benzin u Srbiji poskupeo 11 dinara, a dizel 4.

Kako navode iz Udruženja, slične promene dogodile su se i na tržištima u okruženju, a cena benzina, koji je u proteklih mesec dana najviše poskupeo, i dalje je na nivou regionalnog proseka.

Međutim, evrodizel, u prvom redu zbog visokih državnih dažbina na ovu vrstu goriva, i dalje je skuplji nego u svim zemljama s kojima se Srbija graniči, a nešto su više cene samo u Grčkoj i Albaniji.

Mićović ocenjuje da Srbija ima najviše akcize na dizel u odnosu na sve zemlje u okruženju.

- Pored toga, u Srbiji su poslednjih godina uvedene i brojne naknade i takse koje veoma često nepotrebno opterećuju promet goriva - kaže Mićović.

I kada je reč o ceni TNG auto-gasa, Srbija se sa cenom od 78,93 dinara svrstava u sam vrh regionalne liste i visokim opterećenjima, kako navodi Mićović, nepotrebno dovodi u pitanje opstanka tog ekološki prihvatljivog motornog goriva, koje je EU svrstala u kategoriju alternativnih goriva, obavezujući države članice da podstiču njegovu potrošnju.

Činjenice

- Početkom godine došlo do rasta cene akciza od 0,86 dinara po kilogramu TNG-a (auto-gas), zatim 1,1 dinara po litru bezolovnog benzina, biogoriva i biotečnosti, pa do 1,32 dinara za pojedine derivate nafte...

- akciza na olovni benzin iznosi 59,58 dinara po litru, a za bezolovni 56,04 dinara.

- akciza na gasna ulja je 57,63 dinara po litru, za kerozin 67,17 dinara po kilogramu, a tečni naftni gas 43,76 dinara po kilogramu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.