PLJAČKA VEKA! Iz RTB Bor NESTALO 900 KILOGRAMA ZLATA! Poznato je kako se to desilo
Iz RTB "Bor" nestalo 900 kilograma zlata!, Foto: Beta / Milan Obradović

skandal

PLJAČKA VEKA! Iz RTB Bor NESTALO 900 KILOGRAMA ZLATA! Poznato je kako se to desilo

Kao razlozi za nestanak velike količine zlata navodi se da je moguće i da je "bilo i nepravilnog uzorkovanja, koje je posledica ljudskog faktora, čime se, takođe, narušavala zakonska procedura"

Objavljeno:

Iz pogona za dobijanje plemenitih metala "Zlatara", iz sastava nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" (RTB), u periodu od 1. januara 2014. do 1. aprila 2017. godine nestalo je skoro 900 kilograma zlata, vrednog skoro 37 miliona evra, pišu "Novosti".

Po dokumentaciji u koju je ovaj list imao uvid, a koju su sačinili stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, "sa sigurnošću može da se potvrdi manjak zlata od 243,398 kilograma". Ovo se navodi uz opasku da "ta količina predstavlja razliku u masi između neafinisanog i afinisanog zlata, umanjena za masu tog plemenitog metala koja je zaostala u ispirnim vodama".

Inače, neafinisano zlato je poluproizvod, dobijen iz anodnog mulja - sirovine čijom se preradom dobija taj skupoceni metal. U njemu se nalazi visok sadržaj zlata, ali ima i drugih elemenata i nečistoća. Ta sirovina ide na afinaciju, nakon čega se iz nje dobija afinisano, odnosno zlato čistoće 99,99 procenata.

U izveštaju o "pljački veka" u RTB "Bor" dalje se navodi i da u proračune nije ušla količina od 1.448,993 kilograma neafinisanog zlata, u kojoj se, teorijski, nalazi dodatnih 655,338 kilograma najčistijeg zlata! Kako se navodi, osnovni razlog je jer prilikom prve provere, istražiteljima taj podatak nije bio dostupan!

- Pored toga, masa afinisanog zlata je na izlazu bila veća od količine neafinisanog zlata na ulazu. To je, prema zakonu o održanju mase nemoguće - navodi se u izveštaju. - Razlog, kako se podvlači, može da bude i u neurednom vođenju raportnih knjiga i nepridržavanju propisanih procedura, što je, tokom izrade izveštaja, više puta uočeno.

Takođe, kao razlozi za nestanak velike količine zlata navodi se da je moguće i da je "bilo i nepravilnog uzorkovanja, koje je posledica ljudskog faktora, čime se, takođe, narušavala zakonska procedura".

- Uz sve to, i masa zlata u ispirnim vodama bila je veća od početne, što nije moguće prema Zakonu o održanju mase - piše u dokumentu u koji su "Novosti" imale uvid. - Na sve to, ne postoje sistemski podaci u Knjizi poluproizvoda i Raportnoj knjizi o čišćenju plan-filtera, na kom se, takođe, sakupi određena količina zlata.

Kako je podvučeno, ovi podaci se pojavljuju - sporadično! Ističe se da tačna količina tog plemenitog metala ovde nije nigde uzeta u obzir, jer nedostaju podaci, a ne postoje ni hemijske analize na osnovu kojih bi se računao bilans.

Dalje, navodi se u izveštaju, deo dostupne dokumentacije u knjigama poluproizvoda i raportnoj svesci pisan je - rukom! Ističe se da je na pojedinim mestima rukopis nečitak, kao i da postoje prazna mesta. Uz sve to, dodaje se, ovi podaci nisu vođeni hronološki, što ukazuje na mogućnost za naknadne korekcije rezultata!

- Tokom procesa afinaže nije poštovana procedura koja je propisana za odgovorne zaposlene - stoji u izveštaju u posedu "Novosti". - Uvidom u sveske poluproizvoda, težina neafinisanog zlata je uglavnom upisivana. Međutim, uočeno je da parametri rada (vreme rada, količina kiseline, koja je afinaža po redu, količina vode i temperatura) - nisu zabeleženi. To bi omogućilo proveru materijalnog bilansa, na osnovu zapremine utrošenih reagenasa.

Istražni organi su, inače, do sada ispitali više od 50 svedoka, među kojima i najodgovornije ljude iz nekadašnjeg RTB. Na pitanje kako je moguće da na kraju godine, kada se svode bilansi stanja, nisu primetili da im fali zlato, svi su listom odgovorili da - ne znaju! Prema poslednjim informacijama, krug osumnjičenih za ovu malverzaciju proširen je na još pet osoba. Međutim, sumnja se da će do kraja postupka lista osumnjičenih za "pljačku veka" biti mnogo duža.

Nekretnine, nakit, novac...

Od prvobitno sedmorice osumnjičenih oduzeto je 48 nekretnina, koje su bile u njihovom ili vlasništvu njihovih rođaka. Reč je o stanovima, lokalima i vikendicama. U pretresu stanova i drugih prostorija osumnjičenih, pronađeno je 136.765 evra, 3.897 dolara i 98.000 dinara, kao i više od kilogram zlatnog nakita.

Lisice za radnike zbog sumnje da su izvršili krivično delo teška krađa, 10. maja 2018. uhapšena su četiri radnika RTB - I. S. (43), Z. P. (52), G. P. (44) i D. M. (45). Uz njih, priveden je i S. S. (42), bivši radnik "Zlatare", kao i D. M. (44) i Z. I. (49), nekadašnji radnici preduzeća "Zaštita", koje je ranije obezbeđivalo RTB.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.