ZADUŽENI U ŠVAJCARCIMA IMAJU ROK 30 DANA! Mogu da biraju da li će da prihvate LEKS SPECIJALIS ili ne!
Mogu da biraju da li će da prihvate LEKS SPECIJALIS ili ne!, Foto: Filip Plavčić, Ilustracija/Espreso.co.rs

rešenje na pomolu

ZADUŽENI U ŠVAJCARCIMA IMAJU ROK 30 DANA! Mogu da biraju da li će da prihvate LEKS SPECIJALIS ili ne!

Banke su dužne da novi obračun klijentima pošalju preporučenom poštom, na adresu navedenu u ugovoru kredita

Objavljeno:

Leks specijalis o konverziji stambenih kredita indeksiranih u "švajcarcima" juče je i zvanično stupio na snagu, a dužnicima je ponuđen rok od 30 dana od prijema pošiljke od banke za odluku o prelasku na evro.

Banke dužnicima treba da dostave predlog konverzije kredita iz franaka u evro, uz otpis glavnice od 38 odsto i novu kamatnu stopu, važeću na dan 31. marta ove godine. Onog trenutka kad dobije preporučeno pismo iz banke, dužniku počinje da teče rok od 30 dana da odgovori da li je za konverziju ili ne.

Advokat Jelena Pavlović, članica Upravnog odbora Udruženja CHF, koja je učestvovala u pregovorima s bankama o načinu rešavanja ovog problema, upozorava da i sami dužnici treba da obrate pažnju i ne propuste predviđene rokove. I to ne zato što se s bankom ne mogu i kasnije dogovoriti, već zato što bi to moglo da im donese određene troškove, navode beogradski mediji.

- Svako ko ima kredit indeksiran u švajcarskim francima treba da se interesuje da ne propusti rok predviđen leks specijalisom, imajući u vidu da je zakon predvideo poreske olakšice, kao i da dužnici ne snose troškove konverzije - objasnila je Pavlovićeva i dodala da je tim propisom predviđeno da se ne plaćaju ni troškovi notara ni katastra.

Banke su dužne da novi obračun klijentima pošalju preporučenom poštom, na adresu navedenu u ugovoru kredita. Leks specijalisom je predviđeno da svi dužnici koji trenutno nisu u Srbiji ili nemaju mogućnost da prime poštu mogu da se obrate bankama putem dopisa ili mejla i zatraže da im se ponuda dostavi elektronskim putem.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.