USVAJANJE ZAKONA O ŠVAJCARCIMA U ČETVRTAK! Siniša Mali o pitanju koje tišti zadužene Srbe
Siniša Mali, Foto: Stefan Kojić

traže rešenje

USVAJANJE ZAKONA O ŠVAJCARCIMA U ČETVRTAK! Siniša Mali o pitanju koje tišti zadužene Srbe

Istakao je da je to velika stvar za gradjane koji imaju taj problem već 12, 13 ili 14 godina

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali očekuje da će poslanici u Skupštini Srbije u četvrtak usvojiti Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, čime će, ističe, biti rešen veliki problem za gradjane zadužene u toj valuti.

"Danas imamo sednicu skupštine o amandmanima, sutra se nastavlja, a u četvrtak će biti glasanje. Očekujem da će leks specijalis biti usvojen u četvrtak", rekao je Mali za Tanjug.

Istakao je da je to velika stvar za gradjane koji imaju taj problem već 12, 13 ili 14 godina.

"Neko od prethodne vlasti im je taj problem napravio. Mi smo imali dovoljno razumevanja da kao država sednemo i sa njima i sa predstavnicima banaka, na inicijativu predsednika Vučića, on je otišao medju te gradjane i sa njima razgovarao ispred Vrhovnog kasacionog suda".

Mali podseća da su razgovori trajali tri nedelje i da je država uspela da nadje kompromisno rešenje, da se otpiše 38 odsto dospelog duga, da se obuhvate svi korisnici kredita i da se nezaračunava zatezna kamata.

Kako je rekao, da se nije država umešala taj problem, koji je rasturio mnoge porodice, nikad ne bi bio rešen.

"Veliki broj ljudi je izgubio krov nad glavom zbog tih kredita. Mi smo, kao odgovorna država i društvo, tu da pomognemo tim ljudima. Našli smo rešenje i to je još jedna jaka poruka koliko smo odgovorni u uslovima kada imate stabilne javne finansije da čujemo gradjane i razgovaramo sa njima i rešavamo njihove probleme, što i jeste naš posao.

Leks specijalis predvidja da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Zakonom se posle više od jedne decenije rešava problem za 15.785 zaduženih građana.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.