EFEKAT NOVOG ZAKONA: Dužnicima u švajcarcima RATA od 60.000 sada će biti 30.000 dinara!
Dejan Gavrilović, Foto: Printscreen N1

novi zakon

EFEKAT NOVOG ZAKONA: Dužnicima u švajcarcima RATA od 60.000 sada će biti 30.000 dinara!

Predsednik udruženja bankarskih korisnika "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže da je dužnicima sada ponuđeno nekoliko varijacija i da će to nesumnjivo različito uticati na konačnu cenu kredita kod 16.800 građana, koliko ih je u Srbiji kupilo stan u švajcarcima

Objavljeno:

Nacrt Zakona o konverziji stambenih kredita u "švajcarcima", koji je usvojen danas na sednici vlade neće doneti jednake benefite svima koji su zaduženi u ovoj valuti.

Predsednik udruženja bankarskih korisnika "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže da je dužnicima sada ponuđeno nekoliko varijacija i da će to nesumnjivo različito uticati na konačnu cenu kredita kod 16.800 građana, koliko ih je u Srbiji kupilo stan u "švajcarcima".

"Ako je, recimo, neko uzeo kredit na 13 godina i otplatio ga je 12 godina, neće mu mnogo značiti otpisivanje duga od 38 odsto jer mu je banka prethodno uzela veći deo novca. S druge strane, ako je neko uzeo kredit na 30 godina, pa mu je ostalo oko 20 godina da otplaćuje, njemu će efekat leks specijalisa biti značajniji. Praktično, dužnik čija je plata 50.000 dinara mesečno, a kome je rata za kredit u prethodnom periodu povećana sa 25.000 dinara na 60.000, sada može očekivati ratu od 30.000 dinara. To je značajno smanjenje", izračunao je Gavrilović za Blic.

Gavrilović naglašava i da postoje krediti u švajcarskim francima gde je trenutno kamatna stopa od nula do jedan odsto, a ukoliko sada pređu na kamatnu stopu od tri odsto dešava se sledeće: "taj otpisani deo od 38 odsto zapravo će biti umanjen većom kamatom". Zato , navodi, treba dobro razmisliti o izabranom modelu.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.