Cena trešanja ove godine biće PAPRENA, prinos DESETKOVAN zbog mraza!
Cena trešanja ove godine biće PAPRENA, Foto: Stock

nova cena

Cena trešanja ove godine biće PAPRENA, prinos DESETKOVAN zbog mraza!

Stručnjaci kažu da su veliku štetu pretrpele i kajsije, naročito u kotlinama

Objavljeno:

Prinos trešanja biće smanjen u celoj Srbiji za 30 odsto zbog niskih temperatura i mraza krajem marta u periodu cvetanja ranih sorti trešanja, procenjuju stručnjaci. Proizvođači očekuju da će otkupna cena biti viša od prošlogodišnjih 220 do 250 dinara, dok cenu na pijacama teško mogu da prognoziraju.

Miloš Pavlović, poljoprivrednik i inženjer voćarstva, pod trešnjom ima 12 hektara u Gornjoj Vranjskoj i Lojanicama, nedaleko od Šapca, a ima i rasadnik sa sadnim materijalom ovog voća. Kaže da su zbog niskih temperatura i mraza u periodu cvetanja rane sorte trešnje pretrpele štetu između 20 i 30 odsto.

- Za rane sorte, koje stižu između 10. i 25. maja, već sada možemo da konstatujemo da su oštećenja u procentima između 25 i 35 odsto, a one koje stižu u junu preživele su mraz. Iako je bilo hladnih dana, to nije smetalo kasnijim sortama, ali osetljivije voće kao što su rane sorte teško podnosi temperature od -4 i -5 stepeni, a moji profesori sa fakulteta kažu da je u okolini Šapca tih dana bilo i do -6 stepeni, pa je to uticalo da trećina roda propadne - kaže Miloš Pavlović.

Slična situacija je i u Smederevu, Kruševcu, Loznici, Čačku i drugim delovima Srbije gde se gaji ovo voće, pa je procena stručnjaka da je zbog mraza uništeno od 20 do 30 odsto trešnje.

- Trešnjari koji su u kotlinama pretrpeli su i stopostotnu štetu, ali sve ono što je preko 150 metara nadmorske visine, nije bila prevelika šteta. Tako da može da se kaže da je na nivou cele Srbije oštećenje oko 30 odsto - kaže inženjer poljoprivrede Milorad Jocković iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.

Teško je prognozirati kako će to uticati na cenu, jer kako ističe mladi poljoprivrednik i inženjer voćarstva Miloš Pavlović, trešnje se u Srbiji i dalje smatraju deficitarnim voćem i nema ih u velikim količinama za izvoz. To važi i za Evropu, piše Blic.

- Cena trešnje i izvoz zavise od izvoza jagode. Tako je bilo i prošle godine. Ako ide izvoz jagode, izvozi se i trešnja, jer veliki izvoznici ne mogu da izvoze samo jagode, već moraju da dodaju i određene količine drugog voća koje stiže u to vreme. Rane sorte zavise od izvoza jagoda i to diktira cenu. Prošle godine je u početku bila niska otkupna cena, ali su pozne junske sorte kasnije dostigle cenu od 220 do 230 dinara, što je na kraju bilo dobro za proizvođače - objašnjava Miloš Pavlović.

Milorad Jocković dodaje da je upravo zbog zajedničkog izvoza cena trešnje dobra kada je i cena jagode.

- Prošle godine, iako nije bilo dovoljno trešanja na tržištu, prodaja nije išla očekivano. Jednostavno, nije bilo kupaca. Mislim da će cena biti bolja nego prošle godine, ali je teško sada prognozirati koliko će to biti. Realna otkupna cena je 1,5 do 2 evra - kaže Jocković.

Velika šteta i na kajsijama

Stručnjaci kažu da su veliku štetu pretrpele i kajsije, naročito u kotlinama.

- Na poziciji gde sam ja nije bilo velike štete. Međutim, tamo gde su kajsije na nižoj nadmorskoj visini, velika je šteta. Recimo, moj rođak je kajsije posadio na 127 metara nadmorske visine i tu je otišlo sve. Na nižim prostorima je drugačija situacija. To je rizična voćka i malo ko se odluči da podigne plantažu. Ja sam to odlučio, uz sav rizik koji postoji. Verujem da će to uticati na cenu, jer smo mi malo tržište i ona se veoma traži i nema rizika da će ostati neprodata, pod uslovom da je ne ošteti mraz kao ove godine - kaže voćar Milenko Vujković iz Culjkovića.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.