NEMA DOGOVORA O KREDITIMA U ŠVAJCARCIMA! 17.000 Srba i dalje strepi
Nije postignut dogovor o kreditima u ŠVAJCARCIMA, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija

šta će biti?

NEMA DOGOVORA O KREDITIMA U ŠVAJCARCIMA! 17.000 Srba i dalje strepi

Mađarska je jedna od prvih zemalja koja je problem švajcaraca rešila konverzijom, ali u domaću valutu

Objavljeno: 09:20h

Na jučerašnjim pregovorima predstavnika Vlade, banaka i udruženja korisnika kredita u švajcarskim francima nije postignut dogovor o načinu na koji će biti rešen problem dužnika.

Razgovori će biti nastavljeni danas ili sutra, a razmatraju se sve opcije, rečeno je za N1 u udruženju CHF Srbija.

Da li je rešenje za oko sedamnaest hiljada građana koji su zaduženi u švajcarcima na vidiku - nije jasnije ni nakon jučerašnjih pregovora predstavnika Vlade, Narodne banke, osam banaka i članova udruženja korisnika kredita u švajcarskim francima.

Iako su razgovori trajali nekoliko sati, stavovi bankara i dužnika su i dalje podeljeni. Kako su za N1 u Udruženju CHF Srbija naveli, postoje "crvene linije" preko kojih oni ne žele da pređu. A ne žele da pređu preko toga da se u "lex specialis" unese da je valutna klauzula u švajcarskim francima bila zakonita, iako na tome banke insistiraju.

Predstavnici korisnika kredita kažu da ukoliko se zakonom konstatuje da su ugovori o kreditima bili zakoniti, nema svrhe za dalje pregovore. Ipak, dodaju da se država trudi da do dogovra dođe, što ih - kako kažu - ohrabruje da se razgovori nastave u narednim danima.

Podsetimo, na stolu je, od prošle nedelje, predlog da Srbija donese "lex specialis" za rešenje problema zaduženih u švajcarskim francima, kojim bi se omogućilo konvertovanje kredita indeksiranih u švajcarskoj valuti u uobičajne kredite, vezane za evro. Takvim zakonom bi teret podnele i banke, ali i država.

Mađarska je jedna od prvih zemalja koja je problem švajcaraca rešila konverzijom, ali u domaću valutu. Nakon odluke Vrhovnog suda i stava da praksa banaka nije bila pravedna, donet je Zakon o konverziji, ali su se u toj zemlji krediti u francima prebacivali u kredite u forintama.

"Gordijev čvor" kredita u švajcarcima Hrvatska je počela da raspetljava 2013. godine kada je doneta presuda po kolektivnoj tužbi, kojom je valutna klauzula u švajcarskom franku ukinuta kao nepravična. Ipak, dve godine kasnije - 2015. je donet Zakon o konverziji, kojim je predviđeno da se krediti konvertuju u evre. To je hrvatske banke koštalo milijardu evra.

Rumunski parlament je 2016. doneo Zakon, kojim se krediti u CHF-u konvertuju u leje, a primena Zakona o konverziji, susednu Rumuniju koštala je oko 560 miliona evra. Kakvo će rešenje doneti Srbija, znaće se tek u narednim danima kada sve tri strane - država, banke i korisnici, očekuju finalizaciju teksta Predloga zakona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.