LOŠE KREDITE TREBA DA SANIRAJU BANKE A NE DRŽAVA, REŠENJE DINARIZACIJA: Ona je izazvala SUKOB na društevnim mrežama
Njen predlog naišao na oštre rekacije: Jelena Pavlović, Foto: Printscreen

može i ovako?

LOŠE KREDITE TREBA DA SANIRAJU BANKE A NE DRŽAVA, REŠENJE DINARIZACIJA: Ona je izazvala SUKOB na društevnim mrežama

Govoriviši o svom predlogu dinarizacije CHF kredita, objasnila je da se radi o vraćanju ugovora na vrednosti sa početka – primljen novac, rok, kamata.

Objavljeno:

Advokatica Udruženja CHF Srbija Jelena Pavlović, odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuku, istakla je da loši krediti treba da budu na teretu banaka, a ne države.

- NBS nikada nije ni smela da dozvoli plasman spornih kredita u Srbiji, jer joj je dobro bila poznata politika kursa dinara u odnosu na evro i sve druge valute, znali su da je švajcarski franak valuta koja stalno jača, naročito u vremenima finansijskih kriza, a koja je već bila izvesna, i treće, znali su da građami u Srbiji nemaju nikakve izvore prihoda vezane za švajcarski franak, što znači da su bili potpuno valutno neusklađeni, odnosno kreditno nesposobni - kazala je ona.

Govoriviši o svom predlogu dinarizacije CHF kredita, objasnila je da se radi o vraćanju ugovora na vrednosti sa početka – primljen novac, rok, kamata.

foto: Printscreen

- To znači da ako je neko imao anuitet od 30.000, a sada plaća 60.000 dinara, nakon sudske odluke nastavio bi da plaća 30.000 dinara, a sve pretplaćeno bi mu se uračunalo u prevremenu otplatu (ukoliko se tako dogovarE banka i korisnik kredita), u kom slučaju banka ne bi imala nijedan dinar odliva likvidnih sredstava - objasila je Pavlović.

U suprotnom, dodale je, banka bi bila u obavezi da korisniku kredita vrati pretplaćeni iznos.

- Zbog toga verujem da je interes banaka da zaključuju sa korisnicima anekse ugovora i uzajamna davanja dovedu u pošten odnos, čak bez odluke suda. Ne očekujem 22.000 tužbi - zaključila je Pavlović.

Kako je ona objasnila, razlika između CHF i EUR indeksacije je u tome što NBS konstantno prodaje i kupuje devize da bi održala željeni paritet RSD/EUR.

Da to ne radi, ukazala je, 1 evro bi danas vredeo najmanje 250 dinara. NBS ne štiti paritet sa CHF valutom.

Nakon njenih odgovora reagovali su pojedini na društvenim mrežama, osporavajući njenu priču.

foto: Printscreen

- Hohštaplerka Jelena Pavlović, advokat, dužnik i osnivač udruženja CHF Srbija, je danas odgovarala na pitanja na FB i konačno objasnila šta bi podrazumevala DINARIZACIJA kredita u CHF, tj. kako su lukavi Srbi smislili šemu da iz*ebu banke i ućare neke parice - napisao je jedan tviteraš.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE KAKO JE PALO 12 DILERA DROGOM U NIŠU: Policija napravila veliku raciju, zaplenili gomilu droge (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.