PAPRENE CENE NA PIJACAMA: Kilogram ovog POVRĆA čak 450 dinara, jedino je domaći zeleniš POJEFTINIO
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

SVE SKUPLJE

PAPRENE CENE NA PIJACAMA: Kilogram ovog POVRĆA čak 450 dinara, jedino je domaći zeleniš POJEFTINIO

Kada je reč o voću, najviše tezgi ima sa domaćim jabukama, ali su slabije tražene

Objavljeno: 16:32h

Pijace su pune su raznovrsnog voća i povrća, ali cene na pojedinim više su nekoliko puta u odnosu na sezonu. Tako kilogram paprike dostiže čak 400 dinara, a kilogram mladih krompirića čak 450.

Kako trgovci na beogradskim pijacama tvrde, povrće kao što su plavi patlidžan, tikvice i paprika se uvozi, i to najčešće iz Turske, Albanije, Italije, Makedonije, pa čak i Španije.

- Paprika je ove godine najskuplja, ja mislim, i biće verovatno takve cene dok god ne stigne naša - priča jedan od prodavaca.

Slično je i sa drugim povrćem, pa paradajz najčešće stiže iz Turske, dok ne stigne sezona sazrevanja i kod nas, što je u junu. Tek tada mu se cena obično spusti za 20-30 odsto.

Tako je primetan pad cena prolećnog zeleniša, koji uveliko stiže iz domaćih plastenika. Pojeftinili su u proseku za 20-30 odsto, pa tako jedan struk rotkvica staje 30 dinara umesto doskora 50 dinara, a glavica puterice košta oko 40 dinara za razliku od prošle nedelje.

Kada je reč o voću, najviše tezgi ima sa domaćim jabukama, ali su slabije tražene, žale se trgovci. Ipak cene su zaista nikad niže i kreću se od 30 do 50 dinara po kilogramu. Trgovci priznaju da je ove godine opao kvalitet, koji prati i cena.

- Ko hoće da kupi nešto, kupiće i kada je cena malo viša, ali generalno narod slabo ima novca pa gleda da uhvati što veće popuste na pijacama - kaže jedna žena koja redovno kupuje na pijaci.

Citrusno voće kao što su limun i pomorandže sve manje su popularnije kako dolazi sezonsko voće. Njhova cena najjeftinija je oko Nove godine zbog najveće potražnje, i tada mu je okvirna cena po kilogramu oko 100 dinara. Prodavci navode da je argetinski limun koji tek treba da stigne jedan od najskupljih ali i najkvalitetnijih na našem tržištu.

Skuplja pijaca nas tek čeka, poručuju trgovci, i to pred praznike, kada po pravilu povrće poskupljuje za čak 20 odsto. Ipak, ono što prodavci primećuju jeste da se smanjio broj kupaca, najverovatnije zbog to što se otvara sve više trgovniskih marketa i tamo kupuju ono što im je potrebno.

Grožđe slađe od prve ljubavi

Jedna od novina jeste crno grožđe koje je stiglo u Srbiju iz Makedonije. Mnoge kupce to čudi s obzirom na to da ne pamte period kada je grožđe tako rano dospelo na pijace. Ono što je veoma karakteristično jeste to da će tokom cele sezone njegova cena biti gotovo ista kao i sada, upravo zbog velike količine koja ili stiže iz inostranstva ili nastaje u Srbiji, ako poredimo grožđe koje nam stiže iz Južnoafričke Republike, njegova cena je čak dva puta viša nego domaća ili uvozna iz Makedonije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.