KRAĐE SA BANKOMATA SU SVE ČEŠĆE: Šta je LIBANSKA KLOPKA i kako zbog nje možemo da ostanemo bez novca?
Građanima savetuje da uz sebe uvek imaju broj telefona putem kojeg mogu da zatraže blokadu kartice ukoliko primete neku sumnjivu transakciju, Foto: Stefan Jokić

pazite se!

KRAĐE SA BANKOMATA SU SVE ČEŠĆE: Šta je LIBANSKA KLOPKA i kako zbog nje možemo da ostanemo bez novca?

Savet svima jeste da novac podižu isključivo sa bankomata ovlašćenih banaka

Objavljeno:

U Srbiji je sve više prevaranata iz Bugarske, verziranih za krađe novca sa bankomata. Urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac, međutim, tvrdi da je bankarska industrija u tehnološkom smislu korak ispred prevaranata i da su bankomati novije generacije zaštićeni od krađa uz pomoć takozvane "libanske klopke".

Bugarski državljanin uhvaćen je prošle nedelje na graničnom prelazu Gradina kada je u Srbiju pokušao da unese tzv. "libansku klopku", koja prevarantima služi za zloupotrebu platnih kartica. To je samo jedna u nizu prevara i sve češćih krađi novca sa bankomata.

Pazite kada podižete novac
Pazite kada podižete novacfoto: Dragan Gojić

Urednik portala Kamatica Dušan Uzelac korisnicima kartica savetuje da, pre svega, prate stanje na svom računu jer svaka sumnjiva transakcija može da signalizira da su žrtve prevare.

Treba i da provere bankomat sa kojeg podižu novac jer je pomenutu "libansku klopku" moguće uočiti.

- Uređaj liči na parče plastike koje je zakačeno na ulaz za kartice - objašnjava Uzelac.

Građanima savetuje da uz sebe uvek imaju broj telefona putem kojeg mogu da zatraže blokadu kartice ukoliko primete neku sumnjivu transakciju.

Treba izbegavati i podizanje novca sa bankomata starije generacije, koji nisu osvetljeni ni pod video-nadzorom, pa su najčešća meta prevaranata.

Uzelac tvrdi da su "libanske kolopke" zastarela prevarantska tehnologija.

- Bankomati su osavremenjeni i bankarska industrija ide korak ispred prevaranata kad je tehnologija u pitanju. Najveći izazov za prevarante je kako da uzmu novac, a da ne ostave trag", ukazuje Uzelac.

Savet svima jeste da novac podižu isključivo sa bankomata ovlašćenih banaka i ukoliko primete neke nepravilnosti da se odmah jave nadležnima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.