VODA POSKUPLJUJE OD 1. FEBRUARA! Ovo je računica, evo za koliko će vam biti VEĆI RAČUNI
Beograđane čeka novi udar na džep, Foto: Shuterstock

ovo vam se neće dopasti

VODA POSKUPLJUJE OD 1. FEBRUARA! Ovo je računica, evo za koliko će vam biti VEĆI RAČUNI

Beograđane čeka novi udar na džep

Objavljeno:

Posle šokantnog poskupljenja usluga “Gradskog stambenog” od skoro 50 odsto za održavanje zgrada, Beograđane čeka novi udar na džep - povećanje cena vode i odvođenja otpadnih voda.

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ na sednici Nadzornog odbora održanoj 30. novembra donelo je odluku o poskupljenju usluga od 11 odsto za sve kategorije potrošača i podnelo zahtev gradonačelniku dr Zoranu Radojičiću, koji to treba da odobri.

U obrazloženju zahteva iz “Vodovoda” navode da “cena vode i odvođenja otpadnih voda nije korigovana od 1.8.2016. i da za nesmetano i efikasno funkcionisanje sistema ona treba da se poveća za 11 odsto počev od 1. februara 2019. godine”.

Ako se uzme u obzir da se cena vode i otpadnih voda obračunava po kubnom metru (1.000 litara), onda bi domaćinstva umesto dosadašnjih 56,63 dinara plaćala 62,86 dinara vodu. Za odvođenje otpadnih voda cena je oko dva dinara skuplja, tako da bi po novom bilo potrebno izdvojiti 25,41 dinar po kubnom metru, dok je sada ta cena 22,89 dinara.

Koliko će biti viši računi “Infostana” može se videti iz sledeće računice: tročlana porodica koja ima prosečnu potrošnju od 18 metara kubnih vode do sada je plaćala 1.019 dinara za vodu i 421 dinar za odvođenje otpadnih voda, odnosno ukupno za usluge “Beogradskog vodovoda i kanalizacije” (BVK) - 1.440 dinara. Ukoliko gradonačelnik potvrdi novi cenovnik BVK, oni će mesečno morati da izdvoje 1.588 dinara (1.131 za vodu i 457 za odvođenje otpadnih voda), osnosno oko 150 dinara više.

Odluka će, kako saznajemo, stupiti na snagu po dobijenoj saglasnosti osnivača, u ovom slučaju Grada Beograda, i primenjivaće se od 1. februara 2019.

„Čistoća“ se predomislila

Pored “Gradskog stambenog” i “Vodovoda”, nedavno su povećane i cene usluga “Gradske čistoće”, ali je ovo preduzeće u poslednji čas odustalo od poskupljenja sakupljanja i iznošenja komunalnog otpada za domaćinstva, pa nove cene od 1. 12. 2018. važe samo za “ostale korisnike”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.