PLATA ZA OVO U SRBIJI JE 25.000: Ali, niko neće to da radi!
Mlađi ljudi, bez obzira na stepen stručnosti, lakše pronalaze radno mesto, Foto: Shutterstock

IMAJU SVOJE RAZLOGE

PLATA ZA OVO U SRBIJI JE 25.000: Ali, niko neće to da radi!

Među nezaposlenima je mnogo onih bez gotovo ikakvog obrazovanja, pa zbog toga nisu u prilici da mnogo biraju, a mnogo je i onih kojima je ostalo nekoliko godina do penzije

Objavljeno:

Slobodno bi se moglo reći da za pojedinim radnim mestima uvek postoji potreba, a najčešće je reč o onima za koja nije potrebna određena struka.

Na tim radnim mestima izmena radnika je česta, a razloga za to je više i, iako se mogu razlikovati od radnika do radnika, među njima su sigurno presudni visina primanja i radno vreme. Naime, gotovo po pravilu, zarada je oko 25.000 dinara, dosta je i poslodavaca koji pokrivaju troškove prevoza u gradu, mahom se radi u smenama i tokom sedmice je slobodan samo jedan dan. Mnogi te uslove na radnom mestu prihvataju jer nisu u siutaciji da biraju, bilo zbog stepena obrazovanja, bilo zbog toga što ne mogu da nađu posao u stuci. Naime, među nezaposlenima je mnogo onih bez gotovo ikakvog obrazovanja, pa zbog toga nisu u prilici da mnogo biraju, a mnogo je i onih kojima je ostalo nekoliko godina do penzije. To je i razlog što stariji od 50 godina, kao i oni koji se bliže 60, pre svega oni s nižim stepenom stručnosti, duže ostaju na radnim mestima na kojima su zarade niske i uslovi rada prilično teški. Mlađi ljudi, bez obzira na stepen stručnosti, lakše pronalaze radno mesto i lakše se odlučuju da posle kratkog vremena odu na neko bolje plaćeno mesto i bolje uslove rada, a ima i onih koji su svesno neko vreme proveli na slabo plaćenom poslu da bi se obučili.

Na čestu izmenu radnika sigurno utiče i odnos između poslodavaca i zaposlenih. Ne treba sumnjati u to da ogroman broj zaposlenih koji zarađuju minimalac radi odgovorno i kvalitetno, ali je nesumnjivo i da nema velike odanosti prema poslodavcu. Razlog za to je, kako kažu, to što poslodavaci retko znaju da cene i vrednuju radnika i njegov odnos prema radu.

BONUS VIDEO: JOŠ JEDNA SMRT NA UKLETOJ ADI HUJI: Pronađeno beživotno telo sredovečnog muškarca, sumnja se da je član posade broda (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Dnevnik.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.