AKO VAM NEKO DOLAZI U GOSTE, moraćete da platite porez za to!
Usvajaju se zakoni o turizmu i ugostiteljstvu, Foto: Nebojsa Mandic

novi zakoni

AKO VAM NEKO DOLAZI U GOSTE, moraćete da platite porez za to!

Kako kažu u Ministarstvu trgovine, prvi put su se u Srbiji stvorili uslovi da se turizam i ugostiteljstvo sistemski regulišu sa dva zasebna zakona – zakonom o turizmu i zakonom o ugostiteljstvu
 

Objavljeno: 15.12.2018. 11:26h
  • 97

Prema poslednjim podacima, trećina turista koji su na odmoru u Srbiji, neprijavljena je jer borave u neregistrovanom smeštaju, za koji vlasnici ne plaćaju porez.

Usvajanje zakona o ugostiteljstvu, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, osim paušalnog oporezivanja vlasnika smeštaja, doneće i mogućnost elektronske prijave i odjave turista.

Prema poslednjim podacima, trećina turista, koji provode odmor u Srbiji, nije prijavljena, jer borave u neregistrovanom smeštaju, privatnim stanovima, kućama, vikendicama, za koje vlasnici ne plaćaju porez niti na bilo koji način evidentiraju svoje goste. Upravo zbog toga, a i činjenice da država u ovom slučaju gubi značajna sredstva, projekat "e-Turist” će, kako smatraju u Ministarstvu trgovine, uvesti red i omogućiti u svakom trenutku precizne podatke o broju turista, kao i smeštajnim kapacitetima.

Na ovaj način postojaće i detaljan uvid u kretanje i boravak stranih gostiju i vremenu koje provode u našim turističkim centrima, što je inače praksa svuda u svetu. Ovaj projekat podrazumevaće i prijavu boravišne takse.

Kako kažu u Ministarstvu trgovine, prvi put su se u Srbiji stvorili uslovi da se turizam i ugostiteljstvo sistemski regulišu sa dva zasebna zakona – zakonom o turizmu i zakonom o ugostiteljstvu.

 


- Neki od ciljeva zakona o ugostiteljstvu su borba protiv sive ekonomije i unapređenje poslovnog ambijenta za fizička lica, koja obezbeđuju smeštaj. Ispuniće se i dugogodišnji zahtevi vlasnika smeštaja u objektima domaće radinosti (kuće, apartmani i sobe) i seoskim turističkim domaćinstvima da plaćaju paušalni porez što je već praksa i u regionu. Iznos poreza bi, kako je planirano, trebalo da bude u visini od pet odsto od prosečne bruto zarade u Srbiji u prethodnoj godini pomnoženo brojem ležaja (maksimalno do 30) i kategorijom turističkog mesta, navode u resornom ministarstvu.

Oni dodaju da je namera da vlasnici smeštaja legalno rade tokom cele godine uz relativno niske obaveze. Mere paušalnog plaćanja poreza deo su Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, piše Politika.

Bonus video:

(Espreso.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media