KREDITNI REJTING SRBIJE JE NAJBOLJI U POSLEDNJIH 10 GODINA: Amerikanci su ovo i zvanično potvrdili
Agencija za ocenu rejtinga Standard end Pur's potvrdila ocenu kreditnog rejtinga, Foto: Stefan Jokic

DOBRE VESTI

KREDITNI REJTING SRBIJE JE NAJBOLJI U POSLEDNJIH 10 GODINA: Amerikanci su ovo i zvanično potvrdili

Prema oceni agencije, inflaciona očekivanja su usidrena, režim deviznog kursa je relativno fleksibilan, a finansijski sektor je dodatno ojačan, uz snažan pad problematičnih kredita i rast kreditne aktivnosti

Objavljeno:

Agencija za ocenu rejtinga Standard end Pur's potvrdila je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB, uz unapređenje izgleda sa stabilnog na pozitivni.

To znači da bi kreditni rejting mogao biti uvećan na BB+ u narednih 12 meseci, saopštili su Ministarstvo finansija Srbije i Narodna banka Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, agencija procenjuje da će rast BDP u 2018. godini iznositi 4,2 odsto, što je najviša stopa rasta u poslednjih 10 godina, i da će u periodu od 2019. do 2021. godine BDP nastaviti da raste po prosečnoj stopi od 3,3 odsto i više. Rast će, dodaje se, biti zasnovan na većoj privatnoj potrošnji koja će biti podstaknuta rastom zaposlenosti, zarada i stabilnom prilivu doznaka, a usled većeg poverenja stranih investitora, očekuje se i veći priliv direktnih stranih investicija, koji će isto tako pospešiti ekonomski rast. Pozitivni izgledi za unapređenje kreditnog rejtinga ujedno su i odraz kontinuiranog smanjenja javnog duga. Tokom proteklih nekoliko godina, Vlada je preokrenula rastuću putanju javnog duga. Samo u 2017. godini, javni dug prema BDP je pao za oko 10 procentnih poena, a isti trend se nastavio i tokom 2018. godine. Fiskalne reforme su dovele do stabilnih javnih finansija i dalje smanjenje javnog duga očekuje se nastavkom sprovođenja započetih reformi. Jedan od glavnih ciljeva u narednom periodu je smanjenje javnog duga ispod 50 odsto BDP. U saopštenju Narodne banke Srbije posebno se ukazuje da je odluka o popravljanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta na osnovu snažnog privrednog rasta i rezultata monetarne politike u pogledu očuvanja cenovne i finansijske stabilnosti. Obrazlažući popravljanje izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije, agencija posebno ističe mere kojima je centralna banka povećala kredibilitet i efikasnost monetarne politike u režimu ciljanja inflacije.

Prema oceni agencije, inflaciona očekivanja su usidrena, režim deviznog kursa je relativno fleksibilan, a finansijski sektor je dodatno ojačan, uz snažan pad problematičnih kredita i rast kreditne aktivnosti. U svojoj odluci, Standard end Pur posebno naglašava kredibilitet i operativnu nezavisnost Narodne banke Srbije i ocenjuje da su adekvatne odluke monetarne politike u režimu ciljanja inflacije, koje za rezultat imaju višegodišnje uspešno očuvanje niske i stabilne inflacije, usidrile inflaciona očekivanja. I prema mišljenju ove agencije, inflacija će ostati u granicama cilja od 3 ± 1,5 odsto u srednjem roku. Ističući uspeh Narodne banke Srbije u sprovođenju režima inflacionog targetiranja, Standard end Pur naglašava i očuvanu relativnu stabilnost deviznog kursa. Fiskalne reforme su dovele do pozitivnih rezultata za koje se očekuje da će se nastaviti i u narednom periodu. Ovo je velikim delom i rezultat stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, koji je uspešno završen u februaru 2018. godine. Agencija Standard end Pur smatra da će otvaranje novih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i novi tehnički vid saradnje sa MMF pomoći u jačanju rasta privatnog sektora i ubrzanju izjednačavanja prihoda sa EU, uz održavanje makroekonomske stabilnosti. Takođe, uočava se i pozitivan trend u spoljnoj trgovini. Takođe se procenjuje da će deficit tekućeg računa platnog bilansa biti u proseku na nivou od 5 odsto u periodu od 2019. do 2021. godine, čemu će najviše doprineti postojeća strana ulaganja u proizvođačke delatnosti, kao i poboljšanje konkurentnosti u proizvođačkom sektoru i sektoru usluga.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.