KAKAV ŠOK ZA HARADINAJA I TAČIJA! Albanski trgovci pokazali šta misle o svima koji su odlučivali o monstrum-taksi
Ni Albanci nisu za poskupljenje srpskih proizvoda, Foto: Fonet

preti humanitarna katastrofa

KAKAV ŠOK ZA HARADINAJA I TAČIJA! Albanski trgovci pokazali šta misle o svima koji su odlučivali o monstrum-taksi

- Radiću dok ovu robu ne prodam, a posle ću videti šta ću - govori Albanac, vlasnik prodavnice na putu od Merdara ka Prištini

Objavljeno:

Odlukom Prištine da uvede dodatnih sto odsto takse na proizvode iz centralne Srbije, osim Srba, pišu "Novosti", podjednako su nezadovoljni i Albanci, pre svega vlasnici većih tržnih centara i prodavnica, ali i kupci.

Kako ističu sagovornici “Novosti”, srpska roba ne samo da je kvalitetnija od ostalih iz regiona, već je i znatno jeftinija. Iako su iz pojedinih radnji u Južnoj Mitrovici i Prištini uklonjeni srpski proizvodi, u većini tržnih centara i prodavnica čiji su vlasnici Albanci, robe iz centralne Srbije i dalje ima.

- Radiću dok ovu robu ne prodam, a posle ću videti šta ću - govori nam Albanac, vlasnik prodavnice na putu od Merdara ka Prištini.

U jednom od tržnih centara nadomak Podujeva takođe zatičemo proizvode iz centrlane Srbije, kojih je bilo na rafovima i pre donošenja odluke o povećanju poreza na srpske proizvode. Ista situacija je i u nekoliko tržnih centara nadomak Prištine, kao i u jednom od poznatijih prodajnih objekata u južnom delu Mitrovice. Da je srpska roba i dalje primarna u albanskim radnjama i u metohijskim sredinama, svedoče nam i ovdašnji predstavnici Srba.

- Situacija nije baš najbolja, jer osim stalne zabrinutosti za bezbednost, dodatna uznemirenost je prisutna zbog uvođenja poreza. Zapravo, povratnici strahuju da će prodavnice ostati bez osnovnih namirnica - ističu predstavnici Srba iz opština Istok, Klina i Peć.

Konstatujući da se na Kosmetu ne proizvodi veliki broj namirnica, predstavnici Srba sa KiM opominju da bi ukoliko se nastavi nerazumna odluka prištinskih vlasti, mogla nastati humanitarna katastrofa.

- Pitanje je gde će i vlasnici albanskih radnji nabavljati robu. Jer, osim Makedonije koja je najbliža, artikli koji bi se dovozili iz Hrvatske, ili Slovenije, bili bi daleko skuplji - kažu naši sagovornici.

Inače, iako su pojedine osnovne namirnice poskupele, cene većine proizvoda sa dužim rokom trajanja ostale su iste, pre svega slatkiša, keksa, deterdženata i ostalih hemijskih proizvoda. Prodavci u većini radnji ističu da neće sklanjati robu iz centralne Srbije sve dok je ne prodaju.

KIOSCI

NI u subotu, treći dan zaredom, na Kosovu i Metohiji nije bilo srpske štampe, a po rečima Zvezdana Mihajlovića, iz firme “KiM Beokolp”, neće je biti ni u nedelju jer kosovski carinici traže da na svim fakturama piše “Republika Kosovo”. Ista je situacija i sa uvozom ostalih proizvoda iz centralne Srbije, jer na administrativnim prelazima kosovski carinici zahtevaju da na deklaraciji robe stoji naziv “Republika Kosovo”.

ŠTETA VEĆ NAPRAVLjENA

Štetu zbog povećanja carina za 100 odsto za robu koja se plasira na tržište Kosova i Metohije pretrpeće mala i srednja preduzeća, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i dodaje da je zasada teško proceniti koliko bi Srbija mogla da izgubi.

- Mislim da je ogromna šteta već sada napravljena, ali teško je govoriti o iznosima jer sve zavisi od toga koliko će ove besmislene mere trajati. Procene bi trenutno bile “odoka”, teško je govoriti o preciznim iznosima - rekao je Ljajić.

Bonus video:

Epsreso intervju - Milovan Drecun

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.